De fout van 1971

We schrijven 1971.

Het is een jaartal dat als het ware met een moker in mijn geheugen is geramd. Het zal er ook nooit meer uitgaan. Als klein manneke van 7 jaar woonde ik in Rijen. Ik woon inmiddels al weer een tijdje in Gilze, en heb geleerd dat Rijen eigenlijk Gilze Noord genoemd moet worden. Maar dat daargelaten. Ik denk dat 1971 voor iedereen wel een jaar is dat heftige emoties oproept. Om het even of je er toen al was of niet. Heftige gebeurtenissen gaan immers van generatie op generatie. En het duurt echt  g e n e r a t i e s  lang voor deze gebeurtenissen zijn gesleten. Dit geldt in ieder geval voor de autochtone Gilzenaar en Gilzenaar-Noord.

Voor wie het om wat voor reden even kwijt is (bijvoorbeeld omdat je niet tot de autochtone inwoners hoort of er emdr-therapie voor hebt gevolgd): in 1971 is een historische fout van formaat gemaakt. De Nieuwstraat, dè verbinding om van Gilze-Noord af te zakken naar Gilze en vice versa, werd op brute wijze afgesloten door de Rijksweg 58. Ook bekend als A58. De A58 bracht weliswaar veel goeds in de kernen en is een weg met regionale en landelijke betekenis, maar toch he. Het knaagt. Vanaf 1971 moeten de inwoners om. Door de Nerhovensestraat. Dat kan, want daar is een viaduct. Dat viaduct is misschien wel 200, 300 meter van de afgesloten Nieuwstraat gemaakt.

Gelukkig zijn er plannen om de A58 nog meer betekenis te geven. Er komen rijstroken bij. Dat is natuurlijk een uitgelezen kans om nog verder te sleutelen. Want als je die verbreding nou eens zou aangrijpen om er een tunnel onderdoor te maken, dan kan elke Gilzenaar, om het even of ie uit Noord komt of niet, 200 tot 300 meter besparen. Voetgangers en fietsers dan. En natuurlijk willen we dat niet, maar gebeurt het toch, kunnen ook scooters van het tunneltje gebruik maken. En zo schrijven we opnieuw geschiedenis ergens tussen 2020 en 2023. We gaan de boeken in als oplossers van historische missers. Eind goed, al goed.

Ik zou niet willen dat iemand nu denkt dat dit idee op mijn conto geschreven moet worden. Dat zou niet eerlijk en niet netjes zijn. Nee, het idee is van Kern ’75, uitgesproken door hun fractievoorzitter en omarmd door de uit deze partij voortgekomen wethouder. Met een tunneltje (we zijn toch al goed op dreef met tunneltjes) kunnen er mooie ommetjes worden gemaakt. Past precies in het coalitieprogramma. Gelukkig maar. Anders moet je het zeker al niet doen.

Maar voor het zover is, moet het wel onderzocht worden. Of het wel kan. En het moet natuurlijk niet te veel geld kosten. Want dan moet je het niet doen. Maar dat is nu nog niet belangrijk. Eerst onderzoek.

Ergens heb ik het gevoel dat het wel kan hoor. Technisch geen probleem. En ergens heb ik ook het gevoel, heb het niet echt berekend nog, dat het heel veel geld gaat kosten. Maar ja, ik weet ook zeker dat Rijkswaterstaat de portemonnee zal trekken. Want die willen ook wel van hun historische blunder af.

Voor nu kunnen we alleen maar afwachten wie het historisch herstel op zijn of haar naam mag zetten.

Driekus