13 mei 2021

PvdA heeft grote zorgen over geluidsoverlast F-35

PvdA heeft grote zorgen over geluidsoverlast F-35

 

Nieuwe straaljager moet Gilze en Rijen gaan mijden!

Met trots presenteerde Defensie eind 2019 in Leeuwarden de F-35, de nieuwe straaljager van de Luchtmacht, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter.  37 van deze toestellen moeten de verouderde F16 vervangen. De helft hiervan wordt gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden, de overige in Brabant op vliegbasis Volkel nabij Uden.

Maar de trots lijkt volledig misplaatst. Want de F-35 blijkt vooral ondraagbare herrie te veroorzaken.

De PvdA Gilze en Rijen vreest hiervan de gevolgen voor de gezondheid als de F-35 op of over vliegbasis Gilze-Rijen vliegt. En ook voor de woningbouw. Daarom trekt de PvdA aan de bel.

 

Een regen van klachten rond vliegbasis Leeuwarden

De eerste F-35 straaljagers die op vliegbasis Leeuwarden zijn gestationeerd hebben geleid tot een stortvloed aan klachten over geluidsoverlast. In een persbericht geven omwonenden aan dat één overvliegende F-35 evenveel lawaai maakt als 100 F16’s die gelijktijdig overvliegen.

Geluidsonderzoek bevestigt dat de F-35 tot 20 decibel meer geluid veroorzaakt dan de F16.

Bovendien betreft dit geluid in de lage tonen.

Het speciale geluidwerende glas dat rond de vliegbasis is aangebracht biedt nauwelijks bescherming tegen het laagfrequent geluid onder de 500 Hertz. Dit geldt ook voor de gangbare huisisolatie.  Binnenshuis worden geluidsniveaus vastgesteld van 80 decibel.

Defensie bevestigt de grotere geluidshinder als eerder is voorgespiegeld, maar trekt nog geen conclusies. Voor de beide vliegbases kan het leiden tot een inperking van het aantal oefenvluchten om binnen de geluidsruimte te blijven.

 

Geen extra geluidsoverlast gewenst boven Gilze en Rijen

De stofwolken van de discussie over het nieuwe Luchthavenbesluit voor de vliegbasis Gilze en Rijen zijn amper opgetrokken. Zoals bekend heeft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie op basis van het grote aantal bezwaren het besluit uitgesteld, mogelijk tot eind 2029.

Maar intussen maakt de huidige gebruiksregeling het mogelijk dat de F-35 ook op of over de vliegbasis operationele taken en oefeningen uitvoert. Bovendien maakt de reserveveld functie het mogelijk dat straaljagers tijdelijk op de vliegbasis worden gestationeerd.

De PvdA vindt beide volstrekt ongewenst. PvdA raadslid Peter von Meijenfeldt zegt hierover: “Er is al onduidelijkheid over het gezondheidseffect van de helikopters op de vliegbasis. Toevoeging hieraan van het ondraagbare lawaai van de F-35 kan echt niet. Piekniveaus van 120 decibel zijn bij de starts gemeten door meetpalen rond de vliegbasis Leeuwarden.

Bovendien moet de minister van Infrastructuur en Waterstaat het luchtruim in ons land nog gaan herindelen. En hoe dan ook moet voorkomen worden dat onze woonomgeving wordt aangewezen als oefengebied voor de F-35’s. De F35 moet onze leefomgeving mijden!”.

 

Gevolgen voor de woningbouw

De PvdA hoopt dat het college en de gemeenteraad de problemen rond vliegbasis Leeuwarden aangrijpen om tot een stellingname te komen over de toelaatbaarheid van de F-35. En zich hierbij vooral richten op de gevolgen voor de gezondheid en de zo broodnodige woningbouw in de vier dorpskernen in Gilze en Rijen. Een gemeenschappelijk opstelling met steden zoals Tilburg en Breda zal hierbij zeker behulpzaam zijn.

Op 1 juni a.s. bespreekt de raadscommissie Ruimte de briefwisseling met staatssecretaris Visser over het Luchthavenbesluit. De PvdA zal daarbij zeker inzetten op het verkrijgen van garanties voor de leefomgeving van de vliegbasis.

 

 

 

.