PvdA ontstemd over achterblijven prestatieafspraken Beoordeling nieuwbouw huurwoningen onmogelijk

21 februari 2022

PvdA ontstemd over achterblijven prestatieafspraken

Beoordeling nieuwbouw huurwoningen onmogelijk

Op grond van de Woningwet maakt Gilze en Rijen jaarlijks prestatieafpraken met woningcorporatie Leystromen en huurdersvereniging UWHuurdersraad. Dit gebeurt gebruikelijk ruim voor de start van het nieuwe jaar. Leystromen maakt de afspraken gezamenlijk met de 6 deelnemende gemeenten en 3 huurdersverenigingen. De prestatieafspraken voor 2022 en volgende jaren zijn nog niet voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit tot flink ongenoegen van de PvdA.

 

Prestatieafspraken ontbreken

Tijdens de commissiebehandeling afgelopen week van de actualisering woningbouwplanning en prognose voor 2022 en volgende jaren van de gemeente vroeg PvdA raadslid Peter von Meijenfeldt tot tweemaal toe om uitstel van de bespreking. Dit omdat de prestatieafspraken met woningstichting Leystromen voor de jaren 2022 – 2025 nog niet beschikbaar zijn gesteld door het college. Hierdoor werd een goede beoordeling in de commissie van de woningbouwplanning onmogelijk en hebben woningzoekenden geen perspectief op een woning van de woningstichting.

 

Bouwen naar behoefte

Peter von Meijenfeldt hierover: “Als PvdA pleiten we voortdurend voor nieuwbouw van voldoende betaalbare woningen waaraan in Gilze en Rijen grote behoefte bestaat. Zeker met de huidige woningnood onder starters en doorstromers die zijn aangewezen op een sociale huurwoning zijn heldere prestatieafspraken waarin daarin wordt voorzien onontbeerlijk. Het is verontrustend dat in de woningbouwplannen die in de gemeente voorliggen amper ruimte is voor woningen voor de lagere en middeninkomens”.

Het pleidooi van de PvdA voor uitstel van bespreking vond geen gehoor bij de 4 coalitiepartijen Kern’75, CDA, Gemeentebelang, VVD en bij D66.

 

Slechte beurt

De PvdA vindt dat de gemeenteraad door het college hierdoor niet in staat wordt gesteld om de hoogst mogelijke prioriteit toe te kennen aan het bouwen van woningen waaraan de meeste behoefte bestaat. Als de afspraken in de loop van februari alsnog verschijnen, is een inbreng over de noodzakelijke toevoeging in 2022 van het aantal sociale huurwoningen mosterd na de maaltijd.

Naar verluidt verscheen Gilze en Rijen tijdens het vooroverleg over de vaststelling van de afspraken met lege handen en had haar huiswerk niet gemaakt. “Een heel slechte beurt van het college”, aldus Peter von Meijenfeldt. “De commissie kon hierdoor ook niet beoordelen of de woningbouwplanning wel op de gewenste aantallen sociale woningen is gebaseerd. Hoogste tijd dat een volgend college hier wel werk van maakt en de raad betrekt bij de prestatieafspraken, zoals wettelijk mogelijk is!”.