PvdA verkiezingsprogramma PvdA Gilze en Rijen 2022-2026

19 december 2021

Hierbij ons programma als tekstueel exemplaar. Binnenkort vindt u hier het programma voorzien van een passende lay-out

Samen bouwen aan Gilze en Rijen

Voorwoord
Wij presenteren u het PvdA verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Wij hebben genoeg ideeën hoe het beter kan en moet voor alle inwoners van Gilze en Rijen.

Onze gemeente staat de komende jaren voor grote opgaven. Denk hierbij onder meer aan de noodzakelijke woningbouw, de energie- en warmtetransitie, de klimaatopgaven, de sociale voorzieningen, de invoering van de omgevingswet en het versterken van de participatie van de inwoners.

Een aantrekkelijk woon- en leefmilieu staan voorop. Daarom zal er de komende jaren veel meer aandacht komen voor wijkgerichte activiteiten en maatregelen. Dit op het gebied van veiligheid, mobiliteit, klimaatmaatregelen en vergroening.

Dit is ons verkiezingsprogramma vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van de PvdA Gilze en Rijen op 18 december 2021.

Sociale voorzieningen voor iedereen

Wat is ons doel?
Voor iedereen die dat nodig heeft, moet er een vangnet zijn: of je nu hulp bij het huishouden nodig hebt, het niet goed gaat met de opvoeding van de kinderen, je geen baan hebt, in de schulden dreigt te raken of dat je een dagtaak hebt als mantelzorger aan de hulp voor je naaste.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • De PvdA gaat de grens van bijzondere bijstand verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum. Zo kunnen ook werkenden met een laag inkomen bijzondere bijstand krijgen en volop meedoen.
  • De PvdA gaat ervoor zorgen dat er in Gilze en Rijen een (digitale) kortingspas komt voor iedereen met een laag inkomen. Deze kortingspas kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een bezoek aan het zwembad, aan een restaurant, maar ook voor een bezoek aan de kapper.
  • We voeren het schoolzwemmen in overleg met de basisscholen weer in, zodat alle kinderen leren zwemmen.
  • Het Lokaal Steunpunt Mantelzorg blijft een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van mantelzorgers waaronder ook jongeren die in hun gezinssituatie (dagelijks) mantelzorgtaken verrichten. De inzet van de mantelzorgconsulenten en van de consulent jonge mantelzorg blijft behouden. Door toename van het aantal mantelzorgers dient uitbreiding van het aantal “mantelzorguren” daarmee gelijke tred te houden.
  • De activiteiten van het Lokaal Steunpunt Mantelzorg gericht op lotgenotencontact en ontspanning van de (jonge) mantelzorgers worden blijvend financieel ondersteund.
  • In de vorige collegeperiode is het mantelzorgcompliment teruggebracht van 100 euro naar 75 euro. Dit wordt weer 100 euro aan waardebonnen te besteden bij winkels en andere ondernemers in Gilze en Rijen.
  • Wij willen een goede huishoudelijke hulp via de WMO waarbij de hulp voldoende tijd heeft om te zorgen voor een echt schoon huis en waarbij er tijd is voor een praatje. Waar nodig indiceren wij meer dan wat wettelijk verplicht is, hierbij rekening houdend met de menselijke maat.
  • Wij willen een kwalitatief goede jeugdzorg met zo kort mogelijke wachttijden.
  • In Gilze wordt de Jongerenbus vervangen door een vaste locatie, zoals A16 in Rijen. Het is voor jongerenwerkers belangrijk om op straat met jongeren in contact te komen. Daar is nu onvoldoende tijd voor. Er komt daarom een jongerenwerker bij.
  • Veel bijstandsgerechtigden missen aansluiting. Wij intensiveren het contact met deze mensen, mogelijk langdurig, om deze mensen een plaats te geven in de samenleving.
  • Bij de bijstandsuitkering wordt meer gewerkt vanuit het principe van de menselijke maat. Wij zijn streng voor wie wij streng moeten zijn en bieden mogelijkheden voor wie goed wil. Voor deze laatste groep maken wij onder andere bijverdienen in de bijstand mogelijk, tot een maximum van 300 euro per maand.
  • Wij zetten in op vroegsignalering van schulden en dit doen wij samen met andere partners, zoals de woonstichting, maar bijvoorbeeld ook energiemaatschappijen. Achterstand van betalingen en openstaande rekeningen zijn een eerste signaal.

Betaalbare en energiezuinige woningen

Wat is ons doel?
Bouwen voor de juiste groepen: betaalbare en energiezuinige woningen met name voor starters, middeninkomens en senioren.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Bij woningbouwprojecten is minstens 30% van de woningen betaalbaar (koopwoningen tot 240.000 euro en huurwoningen met een maximale huur van 750 euro per maand).
  • In alle kernen komen er voldoende betaalbare woningen voor senioren waarbij ook gedacht wordt aan woonvormen met zorg.
  • Wij bouwen zoveel mogelijk binnen de kernen Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten en ontzien zo het open landschap in het buitengebied.
  • Kleinschaliger woonvormen zoals microwoningen, tiny houses en dergelijke maken onderdeel uit van de bouwopgave.
  • In nieuwbouwprojecten kan een zelfbewoningsverplichting gaan gelden, evenals een anti-speculatiebeding.
  • Er wordt bepaald waar aan de gemeente gebonden inwoners als eerste in aanmerking komen voor een sociale huurwoning bij nieuwbouwprojecten.
  • Met woonstichting Leystromen worden prestatieafspraken gemaakt. Er worden meer sociale woningen bijgebouwd om de lange wachtlijsten tegen te gaan. Woningen voor eenpersoonshuishoudens maken daar nadrukkelijk deel van uit. Bestaande woningen worden energiezuiniger gemaakt, zodat huurders minder geld kwijt zijn aan energiekosten. Ook met particuliere huurders praten wij over het energiezuiniger maken van hun woningen.
  • Verkoop van huurwoningen aan zittende huurders wordt gestimuleerd om zo te komen tot gemêleerde wijken waarbij de opbrengst door Leystromen wordt ingezet voor het bouwen van sociale huurwoningen op nieuwe locaties.
  • We zorgen ervoor dat er betere subsidies en leningen komen voor energiebesparende maatregelen. Die maatregelen gelden voor iedereen, maar zijn zo ingericht dat mensen met beperkte financiële mogelijkheden er ook gebruik van kunnen maken.

Veilig en prettig wonen

Wat is ons doel?
In Gilze en Rijen moet je je veilig voelen: in en om je eigen huis en op straat. Als er sprake is van overlast, kun je dit als inwoner melden.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Bij de overlastregisseur kunnen inwoners terecht voor meldingen over overlast. De overlastregisseur zorgt ervoor dat overlastmeldingen worden doorgegeven aan de betreffende instanties, zoals gemeentelijke afdelingen, politie, wijkagent, BOA’s, Jongerenwerk of de woningbouwverenigingen.
  • Er komt een extra BOA die flexibel ingezet kan worden op tijden en in wijken waar overlast wordt ervaren.
  • Initiatieven voor versterking van de sociale samenhang en leefbaarheid zullen de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de dorpen versterken.

Inclusie

Wat is ons doel?
Iedereen is anders en toch zijn wij allemaal inwoners van Gilze en Rijen. Wij willen dat iedereen erbij hoort, ook als het iemand betreft met een andere huidskleur of seksuele geaardheid. En wij willen dat iedereen, ook mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, gewoon meedoet aan allerlei activiteiten en zich goed kan voortbewegen in onze gemeente.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Wij gaan actief beleid ontwikkelen voor mensen van de LHBTIQ+ groep. Het is voor ons belangrijk dat deze groep zich geaccepteerd én gerespecteerd voelt omdat zij herkenbaar een plaats hebben in ons gemeentelijk beleid. Het ontwikkelen van dit beleid doen wij samen met deze groep zelf. Op deze manier wordt Gilze en Rijen een regenbooggemeente.
  • Er wordt ingezet op een goede integratie van inwoners met een migratieachtergrond door middel van het nieuwe intensievere inburgeringstraject.
  • Het Dorpsteam krijgt een rol in het signaleren van discriminatie en biedt hulp aan diegenen die er mee te maken krijgen.
  • In ons eigen beleid als gemeente zorgen wij ervoor dat er een diversiteit van mensen werkzaam is in onze organisatie.
  • Verenigingen worden ondersteund en gefaciliteerd zodat inwoners met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking zoveel mogelijk mee kunnen doen binnen de standaard teams en lessen.
  • We laten een groep inwoners met een beperking adviseren bij projecten. Hierbij valt te denken aan de toegankelijkheid van trottoirs en wegen, maar dit heeft ook betrekking op speeltuinen, enz.

Contact met inwoners

Wat is ons doel?
Inwoners weten vaak zelf heel goed wat er beter moet en kan: in hun straat, buurt, wijk, dorp of gemeente. Wij willen die meningen ophalen en samen met onze inwoners denken in kansen en oplossingen. Daarnaast willen wij dat belangrijke informatie digitaal en op papier beschikbaar is. Participatie van inwoners moet bij de invoering in 2022 van de Omgevingswet maximaal zijn gewaarborgd.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Wij starten met een maandelijkse buurt- of wijkschouw. Telkens in een andere wijk van Gilze en Rijen. Samen met de bewoners van de wijk lopen wethouder(s), ambtenaren en eventueel vertegenwoordigers van Leystromen en politie door de wijk. Binnen enkele weken laat men aan de bewoners weten wat er met hun ideeën gedaan wordt.
  • De gemeente let op het taalgebruik in brieven en mails aan de inwoners. Ambtelijke taal is uit den boze. De brief wordt in begrijpelijke taal opgesteld en er staat duidelijk bij wie men moet zijn met vragen en opmerkingen. Er wordt genderneutrale taal gebruikt en er wordt gebruik gemaakt van informatieve films en infographic.
  • Informatie over regelingen voor mensen met een laag inkomen, WMO, enz. is gemakkelijk digitaal te vinden op de website van de gemeente. Ook worden hier papieren flyers van gemaakt die in een rek bij de gemeentebalie geplaatst worden en ook te vinden zijn bij De Boodschap en De Schakel, de seniorenverenigingen, de Voedselbank en de Weggeefhoek.
  • Wij benutten maximaal de participatievereisten die de Omgevingswet stelt. En wij zetten de mogelijkheid van burgerinitiatief en burgerraadpleging voort.
  • Contactmomenten met de gemeente en verzonden correspondentie worden digitaal geregistreerd via DigiD. De inwoner kan zijn of haar contactmomenten en verzonden correspondentie zelf inzien.

Senioren

Wat is ons doel?
Wij willen ervoor zorgen dat senioren net als andere inwoners volop mee kunnen doen, een passende woning kunnen vinden en kunnen rekenen op goede zorg en ondersteuning. We willen eenzaamheid tegengaan.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Er worden in alle kernen voldoende (betaalbare) seniorenwoningen gebouwd zodat ouderen die kleiner willen gaan wonen, een geschikte woning in onze gemeente kunnen vinden. Hierbij wordt ook gekeken naar woonvormen als knarrenhofjes en woonvormen met zorg.
  • Er moet een goede verbinding blijven via het openbaar vervoer, ook in Gilze, liefst via de reguliere busverbindingen. Indien nodig wordt er bij versobering van de busverbinding naar een goed alternatief gezocht, zoals bijvoorbeeld het inzetten van een buurtbus.
  • Er komt extra aandacht voor de trottoirs in de centra van alle vier de kernen zodat deze beter toegankelijk zijn, ook met een rollator en rolstoel. Loszittende en verzakte tegels worden na een melding direct goed gelegd.
  • De grens van de regelingen voor inwoners met een laag inkomen wordt verhoogd naar 130% van het sociaal minimum zodat ook senioren met een klein pensioen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.
  • Er wordt voldoende geld gereserveerd voor de WMO. Bij ieder keukentafelgesprek is bij voorkeur een onafhankelijk cliëntondersteuner aanwezig.
  • Bij beschikkingen voor huishoudelijke hulp via de WMO wordt de hele situatie meegenomen, ook eventuele overbelasting van de mantelzorgers. De hulp houdt tijd over voor een gesprekje met de cliënt.
  • Eenzaamheid wordt tegengegaan. Dit gebeurt samen met de seniorenverenigingen, Lokaal Steunpunt Mantelzorg, VIP en andere belanghebbenden.
  • De seniorenverenigingen in Gilze en Rijen krijgen de waardering die zij verdienen, worden door de gemeente gefaciliteerd en zijn gesprekspartner in verschillende onderwerpen met betrekking tot senioren. We zorgen voor goede huisvesting voor de seniorenverenigingen.
  • Belangrijke informatie vanuit de gemeente is niet alleen digitaal, maar ook op papier beschikbaar.

Jongeren

Wat is ons doel?
We zorgen voor een veilige omgeving en uitdagende sportieve en culturele activiteiten voor onze jeugd. 

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Fietsers en wandelaars staan centraal. Hun veiligheid staat voorop en dus ook de veiligheid van onze fietsende en lopende kinderen en jongeren. Binnen de bebouwde kom van alle kernen wordt de maximumsnelheid 30 km per uur en er komen extra verkeersmaatregelen in de omgeving van de basisscholen om de veiligheid te verhogen.
  • Er zijn voldoende speeltuinen en deze worden goed onderhouden.
  • In Rijen komt een nieuwe skatebaan en de skatebaan in Gilze wordt vernieuwd.
  • Er blijft een goede verbinding met het openbaar vervoer, ook tussen Gilze en Tilburg. Als de busverbinding versoberd wordt, wordt er gekeken naar een goed alternatief.
  • Iedere werkloze jongere vindt een baan of begint aan een opleiding.
  • Jongerenwerk krijgt ook in Gilze een vaste locatie in de vorm van een jongerencentrum ter vervanging van de huidige jongerenbus.
  • Er komt extra formatie beschikbaar zodat de jongerenwerkers meer tijd hebben om tijdens hun rondes door de kernen jongeren te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan.
  • Samen met Jongerenwerk en de cultuurcoach gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn om jongeren in de gemeente met elkaar te verbinden. Wij denken aan het opzetten van een kleinschalig en lokaal gericht festival speciaal voor jongeren.

Onderwijs

Wat is ons doel?
Er wordt regelmatig overlegd door de gemeente met de schoolbesturen. Wij zorgen samen met de schoolbesturen dat de schooljeugd zich maximaal kan ontplooien.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Er komt een Lokale Educatieve Agenda (LEA). We maken afspraken over het voorkomen van onderwijsachterstanden.
  • Er vindt minimaal twee keer per jaar een overleg plaats tussen de wethouder en de schoolbesturen.
  • We stimuleren brede scholen met hierbij aandacht voor beweging, sport en cultuur.
  • Er komt in het lesprogramma meer aandacht voor voeding en gezondheid.

Kunst, cultuur en sport

Wat is ons doel?
Iedereen krijgt de mogelijkheid om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Dit kan binnen het verenigingsleven, de lokale omroep en binnen kunst, cultuur en sport. Wij willen kunst en cultuur in onze gemeente beter op de kaart zetten. Bewegen en sportdeelname bevorderen de gezondheid en worden daarom gestimuleerd.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Er is een zo breed mogelijk sport- en cultureel verenigingsleven. Nieuwe verenigingen die iets bieden wat er nog niet is in Gilze en Rijen kunnen gebruik maken van een startsubsidie.
  • Wij zorgen voor goede faciliteiten voor onze sportverenigingen.
  • Het streven van de provincie om drie extra gezonde jaren te bereiken wordt ondersteund door het ondersteunen van bewegen en sport, maar ook door een gezonder leefmilieu en luchtkwaliteit.
  • Wij koesteren alle vrijwilligers die maatschappelijk actief zijn en waarderen hen.
  • Verenigingen met een uitstraling buiten de gemeentegrenzen worden extra gesubsidieerd.
  • Wij gaan kunst en cultuur nadrukkelijk op de kaart zetten. Wij sluiten ons aan bij kunstactiviteiten in Breda en Tilburg door hierbij ook een activiteit in Gilze en Rijen te organiseren.
  • Wij zorgen ervoor dat de activiteiten van de cultuurcoach uitgevoerd kunnen blijven worden. Net als de buurtsportcoach wordt de cultuurcoach een vaste waarde binnen onze gemeente.
  • Er komt een jaarlijkse kunst- en cultuurprijs, speciaal gericht op jongeren, voor het grootste talent in Gilze en Rijen. De prijs wordt jaarlijks gemaakt door een lokale kunstenaar.
  • Samen met de kunstenaars in onze gemeente werken wij het idee uit om een gemeentelijk atelier op te richten.
  • Wij vinden de rol van de lokale omroep voor onze gemeente zo belangrijk dat wij er extra budget voor vrij maken.
  • Met muziekverenigingen treden wij in overleg om te kijken wat zij nodig hebben om meer participatie te krijgen in de samenleving.

Klimaat, energie, biodiversiteit, natuur en milieu

Wat is ons doel?
Er staan ons grote opgaven te wachten de komende jaren om het doel te bereiken om in 2030 een energieneutrale en in 2050 een klimaatneutrale gemeente te worden. Alle sectoren zullen hieraan een aandeel gaan leveren. Herinrichting van onze dorpen en het buitengebied zal ook hieraan bijdragen. Met name door de realisatie van meer groen en biodiversiteit en het tegengaan van verdroging. We willen tussen de stedelijke agglomeraties van Tilburg en Breda een groen Gilze en Rijen creëren met voldoende bomen en behoud van het onbebouwde buitengebied. Wij zetten eerst in op zonnepanelen op (bedrijfs)daken, voor we kijken naar andere opties.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • We willen meer groen in de kernen van onze gemeente realiseren: in de vorm van perkjes en groene bermen. De laanstructuur in de Veenstraat in Molenschot wordt in ere hersteld.
  • We laten de bermen biodiverser maaien wat beter is voor plant en dier, behalve uit veiligheidsoverwegingen nabij kruispunten.
  • Wij willen kwaliteitsgroen realiseren aan de Moerstraat in Rijen.
  • Goed beheer een behoud van de aanwezige natuurwaarden staat voorop. Inspanningen hiervoor door de NLGR en de Groene Brigade worden ondersteund.
  • Beekherstel en de aanleg van de ecologische verbindingszones worden afgerond. Dit geldt onder meer voor het project Wouwerbeek (Gilzewouwerbeek).
  • Open landschap blijft zoveel mogelijk behouden. We zijn dan ook tegen de plannen om het bedrijventerrein Haansberg uit te breiden naar Hulten toe en willen de groene buffer daar volledig behouden. Samen met de NLGR kijken we hoe er op deze locatie een groene omgeving of park gerealiseerd kan worden.
  • Wij zetten ons in voor het behoud van het open landschap bij Wijkevoort.
  • Evenals andere gemeenten in de regio en natuur-, recreatie- en landbouworganisaties sluiten wij onze gemeente aan bij het initiatief Van Gogh Nationaal Park.
  • Er wordt een bodem- en grondwaterbeleid voor de gemeente opgesteld.
  • Wij investeren in zonne-energie, maar doen dit eerst zoveel mogelijk door het uitbreiden van zonnepanelen op bedrijfsdaken en daken van onze inwoners.
  • We zijn voor de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups en zetten meer in op het lokken van natuurlijke vijanden van de rups, zoals de koolmees en de sluipvlieg.
  • Wij zijn tegen biomassacentrales.
  • Wij zetten in op intensieve voorlichting over de nadelen van houtstook.
  • Voor zowel de energie- en de warmtetransitie starten wij een uitgebreid informatie- en participatietraject. De warmtetransitie (van het aardgas af) is enorm ingrijpend en gaat tot achter de voordeur. Het is belangrijk dat onze inwoners actief betrokken worden.
  • Energie Gilze Rijen zal de ondersteunersrol kunnen voortzetten.
  • Inspanningen voor ontkoppeling van het regenwater, grondwaterinfiltratie en het stimuleren van klimaatmaatregelen door inwoners krijgen meer voorrang.

Werkgelegenheid

Wat is ons doel?
Wij willen de werkgelegenheid bevorderen en jeugdwerkloosheid tegen gaan.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Bij uitbreidingsplannen van bedrijven wordt het ondernemersbelang afgewogen tegen de werkgelegenheid voor de mensen in de regio.
  • Wij werken samen met de gemeente Tilburg en in de regio Hart van Brabant.
  • Werkloze jongeren worden zo snel mogelijk naar werk begeleid of aan een goede opleiding geholpen. Denk hierbij ook aan leerwerktrajecten.
  • Wij benaderen actief ondernemers in onze gemeente en vragen hen open te staan voor leerwerktrajecten voor jongeren en om te zorgen voor een goede mix met ouderen.

Wandelaar en fietser centraal
Wat is ons doel?
In de dorpskernen bepalen de wandelaar en fietser het beeld. De kernen moeten goed toegankelijk zijn voor fietsers en wandelaars. Auto’s zijn welkom, maar passen zich aan.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • In de bebouwde kom van Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten wordt de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 km. per uur. Dit verhoogt de veiligheid voor fietsers en voetgangers.
  • Sluipverkeer door de kernen wordt tegen gegaan.
  • Er worden extra verkeersmaatregelen genomen om de gebieden rondom de basisscholen in onze gemeente verkeersveiliger te maken.
  • Er is aandacht voor goede fiets- en wandelpaden binnen de kernen en in het buitengebied. Hierbij staat de veiligheid van de fietsers en wandelaars centraal.
  • Binnen de centra van Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten is er extra aandacht voor de toegankelijkheid van de trottoirs en wordt ervoor gezorgd dat er geen tegels los zitten of verzakt zijn.

Infrastuctuur: wegen, spoor en vliegveld

Wat is ons doel?
Rondom het spoor en het vliegveld is het woongenot gebaat bij het terugdringen van de overlast door geluid en trillingen. Een gezonde en veilige leefomgeving staat voorop. Hierin past een kwalitatieve verbetering van de stationsomgeving en van Rijen-Zuid (de Militaire Wijk). Het centrum van Rijen onder het spoor door moet veilig bereikbaar zijn voor fietsers en wandelaars. Ongewenst sluipverkeer over het lokale wegennet wordt tegengegaan.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Wij intensiveren het overleg met Prorail, het ministerie van I&W en de provincie om haast te maken met geluidsreductie langs het spoor, bijvoorbeeld door lage schermen, en om innovaties te beproeven die de trillingen reduceren.
  • Het huidige plan voor de realisatie van een 3,5 meter diepe auto-te-gast tunnel aan de Stationsstraat/Julianastraat biedt geen goede en veilige oplossing voor fietsers en voetgangers. Met de komst van de tunnel in de Oosterhoutseweg is er zowel aan de westkant als aan de oostkant van Rijen een prima rondweg. Bovendien staat het haaks op het terugbrengen van het (doorgaande) autoverkeer in de noord-zuidas. De PvdA gaat daarom voor de realisatie van een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers. Zonodig wordt een goede alternatieve oplossing gezocht voor hulpdiensten zoals de brandweer.
  • Wij willen niet meer vliegbewegingen vanaf de luchtmachtbasis. We eisen juist dat het aantal vliegbewegingen afneemt met 10%. De geluidscontouren mogen niet over de kernen komen te liggen. Dit kan door meer en beter gebruik te maken van vluchtsimulatoren en door een gewijzigde bedrijfsvoering van de vliegbasis.
  • Sluipverkeer via de om te bouwen N282 (Burgmeester Ballingsweg) en de ondertunnelde N631 om congesties op de A58 te ontwijken moet met gerichte maatregelen worden tegengegaan. Dit geldt eveneens voor het overige onderliggende wegennet in de gemeente.

Geef Rijen een Hart

Wat is ons doel?
Wij willen een bruisend plein maken van het hart van Rijen.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Aan het braakliggende stuk aan het Wilhelminaplein komt een nieuw cultureel centrum: een modern gebouw met een open bibliotheek.
  • Er komt een andere invulling van De Boodschap: denk hierbij bijvoorbeeld aan betaalbare appartementen voor starters en senioren. Op een deel van het parkeerterrein komen enkele starters- of seniorenwoningen in een groene omgeving.

ABG en bestuur

Wat is ons doel?
Wij willen zaken goed kunnen regelen voor onze inwoners en wij willen onze eigen ambtelijke organisatie daarom goed organiseren en betaalbaar houden. We kijken kritisch naar de omvang van ons eigen bestuur.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Wij gaan door met de ambtelijke samenwerking met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Voorwaarde is dat alle drie zich hiervoor inzetten en dat de doelstellingen bereikt worden. Denk aan een betere toegankelijkheid, een betere service en lagere kosten.
  • We investeren in een uitdagende werkomgeving en een goede werksfeer en regelmatig vinden er werktevredenheidsonderzoeken plaats.
  • Een bestuurlijke fusie met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau wordt onderzocht. Mocht men willen gaan voor een bestuurlijke fusie, dan wordt vooraf nagegaan hoe de inwoners hierover denken via een raadpleging.
  • We gaan voor een centrale huisvesting van onze ambtenaren, mogelijk via op actuele vereisten i.c. het ‘nieuwe werken’ afgestemde nieuwbouw op de locatie van de oude hockeyvelden in Rijen.
  • Het gemeentehuis blijft behouden en wordt teruggebracht in haar oorspronkelijke vorm. Als de ambtenaren er weg zijn, wordt er een andere invulling aan het gebouw gegeven, bijvoorbeeld wonen. Het Raadhuisplein wordt weer in ere hersteld door er een park van te maken met een fontein. Dit krijgt een ontmoetingsfunctie.
  • In Rijen blijft er altijd een baliefunctie.
  • Er worden drie wethouders aangesteld in Gilze en Rijen in plaats van vier. Dit is goedkoper en slagvaardi

Gemeentelijke belastingen

Wat is ons doel?
De OZB is de afgelopen vier jaar met 34% verhoogd door het vorige college. Wij willen de OZB de komende vier jaar zo mogelijk slechts trendmatig verhogen. Verder willen we eerlijke belastingen waarbij de inwoners met een laag inkomen worden ontzien of kwijtschelding krijgen.

Hoe gaan wij hiervoor zorgen?

  • Wij maken de komende jaren keuzes waarbij prestigeprojecten die meestal geen maatschappelijk doel dienen en andere zaken die veel geld kosten, ook langjarig, niet automatisch doorgaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dure gebruik van Olivijn en de niet doelmatige investeringen in de spoorzone. Voorzieningen in onze gemeente, zoals consultatiebureaus, sportaccommodaties, skatebanen, culturele centra, enz., blijven per kern behouden en worden waar nodig verbeterd of vernieuwd.
  • Door deze keuzes te maken en in te zetten op een goede doorontwikkeling en efficiencyslag binnen de ABG willen wij ervoor zorgen dat de OZB niet in die mate verder verhoogd wordt als door het vorige college.
  • Wij schaffen de hondenbelasting af.
  • De hoogte van het rioolrecht wordt afhankelijk van het daadwerkelijke waterverbruik.
  • Diegenen met een laag inkomen komen in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en heffingen.

Meer informatie en voor vragen: www.gilzerijen.pvda.nl

Waar ben je naar op zoek?