13 december 2021

PvdA wil betere regelingen voor inwoners met een laag inkomen

PvdA wil betere regelingen voor inwoners met een laag inkomen

Als je een laag inkomen hebt, kun je gebruik maken van bijzondere bijstand. Via deze bijzondere bijstand kun je bijvoorbeeld de kosten voor het vervangen van een kapotte wasmachine, voor de aanschaf van spullen voor de babykamer of de extra kosten van een maaltijdvoorziening vergoed krijgen. Iedere gemeente mag zelf bepalen wie hiervoor in aanmerking komen. Net als veel andere gemeenten kan en moet ook Gilze en Rijen veel ruimhartiger zijn voor bijstandsgerechtigden.

 

Grens bijzondere bijstand

In Gilze en Rijen kom je in aanmerking voor bijzondere bijstand als je onder 110 procent van het sociaal minimum zit. In feite betekent dit dat eigenlijk alleen inwoners met een bijstandsuitkering of enkel een AOW uitkering hier gebruik van kunnen maken. Als je werkt als ZZPer of voor een laag loon of als je een klein pensioen hebt naast je AOW, val je vaak boven deze grens. Veel andere gemeenten hanteren een hogere grens. De PvdA Gilze en Rijen heeft er vaak voor gepleit om de grens in onze gemeente te verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum, helaas zonder succes. Ook nu weer maakt deze wens onderdeel uit van ons verkiezingsprogramma.

 

Stijgende kosten

Op dit moment stijgen veel kosten, zoals voor de dagelijkse boodschappen en de energie. Dit maakt dat niet iedereen met een laag inkomen een reservepotje over heeft voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. ZZPers in bepaalde sectoren komen in de problemen door de coronamaatregelen. Het kabinet komt deze ZZPers nu niet tegemoet met een steunmaatregel, maar vindt dat zij zo nodig maar een beroep moeten doen op de bijzondere bijstand. Dan moet dat uiteraard wel kunnen. Daarom is de roep om bijzondere bijstand ruimhartiger toe te passen in Gilze en Rijen helaas actueler dan ooit. En dat moet je als gemeente ook willen. Zie de gemeentelijke toepassing van het begrip ‘ruimhartig’ in o.a. Tilburg, Amsterdam en Utrecht op het gebied van samenwonen, bijverdienen, werkbemiddeling e.d. van bijstandsgerechtigden.

 

Algemene ledenvergadering

Op zaterdag 18 december vindt de algemene ledenvergadering van de PvdA Gilze en Rijen plaats. Hierin worden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Velen hebben aangegeven graag als raads- of commissielid actief te willen zijn voor de PvdA en eenieder van hen brengt een diversiteit aan ervaring, kennis en enthousiasme mee wat ongetwijfeld zal leiden tot een prachtige lijst.

 

Hebt u een vraag of klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met Marielle Doremalen, [email protected] 06-44213664, Peter von Meijenfeldt, [email protected] 06-53254002, of via de website gilzerijen.pvda.nl