PvdA wil een kansrijke start voor elk kind

12 juli 2022

“Zorg al voor de geboorte voor een goede start”

 

 

Het leven van een mens wordt vaak al voor de geboorte bepaald. Je zult het maar meemaken: nog niet geboren en je aanstaande ouders hebben ruzie, maken een trauma mee of komen in de financiële ellende door bijvoorbeeld ontslag. En dan kom je zelf ter wereld en is alles en iedereen druk behalve met jou. Daarom wil de PvdA dat elk kind in Gilze en Rijen al voor de geboorte een kansrijke start verdient.

 

De eerste 1000 dagen

Er zijn veel volwassenen die nog achtervolgd worden doordat zij verkeerd getimed ter wereld zijn gekomen. De eerste duizend dagen (waaronder 270 dagen in de buik) bepalen in belangrijke mate het latere levensgeluk. Zo is een vroeg trauma later nog nauwelijks te corrigeren, ook al klinkt dat raar. Maar als je dit eenmaal weet kun je er wat mee doen.

 

Actieprogramma Kansrijke Start

Hoe doe je dat? Nou simpel: sta klaar precies op het juiste moment, en dat is soms al bij het nog ongeboren kind, soms bij het pasgeboren kind. Maar dan moeten die partijen wel van elkaar weten wat ze aan elkaar hebben en wat ze moeten doen. En daarvoor heeft de minister het programma ‘Kansrijke Start’ bedacht. Op voorhand verbinden van die partijen: een soort van zwangerschapsbegeleiding-plus. Dit is toch ‘preventie’ in het kwadraat. Kost dat geld? Welnee. Het levert precies geld op en ook nog eens veel gelukkiger mensen want daar gaat het uiteindelijk om.

 

Kansrijke start, ook in Gilze en Rijen

En denk erom dat het iedereen kan treffen. Alles kan goed gaan en ineens verlies je je baan, maar er is wel een kind op komst. Hartstikke gewenst kind, maar juist nu? Er zijn al 275 gemeenten die meedoen met het programma Kansrijke Start. In Gilze en Rijen hebben we nog een afwachtende houding. Volgens wethouder Doremalen komt er dit jaar september extra rijksgeld beschikbaar. Gaan we dat inzetten voor Kansrijke Start? Dat is de vraag die de PvdA in de commissie samenleving gesteld heeft aan het college. Belangrijk vinden we het allemaal.

 

meer informatie

Voor meer informatie: zie onze website: gilzerijen.pvda.nl of volg ons op sociale media. Of bel of mail onze raadsleden: Anthony Bisschops email [email protected]  06-26117404 of Ton van Gageldonk email [email protected] 06-22972749

 

 

 

 

 

 

 

Waar ben je naar op zoek?