Gezondheidskosten gemeente stijgen voor jong en oud
De PvdA ziet in de begroting zorgwekkende trends
Kijkend naar de uitgaven in de gemeentebegroting voor de komende vier jaar ziet de PvdA kosten die met de jaren flink gaan stijgen: de kosten voor de jeugdzorg én de kosten voor ouderen. Die lopen beide sterk op. Nu het Rijk ook nog eens fiks gaat bezuinigen op de jaarlijkse algemene uitkering aan gemeenten laat ze ons fors in de steek.
De kostenstijging voor ouderen kan iedereen begrijpen: we gaan op tijd met pensioen, we leven langer en gezondheidstechnisch is er veel meer mogelijk. Om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen werft Nederland in 30 jaar tijd ca 2 miljoen werknemers uit het buitenland. Omdat die werknemers veelal Nederlander worden en hier dus blijven wonen is de economische groei duurzaam en kunnen we de vergrijzing betalen. Voor de gemeenten is het echter nog even de vraag of en wanneer het Rijk het geld dat daarmee verdiend wordt, aan ons geeft.
Jeugd
Met de jongeren is wat anders aan de hand. De Nederlandse jeugd beschouwt zichzelf als één van de gelukkigste van Europa. Dat is heel fijn, maar niet elke tiener is gemiddeld. Prestatiedruk en ongelijkheid in kansen zijn belangrijke oorzaken dat een grote groep jeugdigen mentaal ongezond is. Het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van de geestelijke gezondheidszorg is sinds het jaar 2002 verviervoudigd: 1 op de 8 kinderen. Daarnaast neemt de groep jeugdigen met zeer complexe problemen ook fors toe. Dit is vooral bij de gezinnen die al jaren beleidsmatig in de steek gelaten worden.
Jong en oud samen
In de begroting van Gilze en Rijen is voor beide groepen een bedrag opgenomen. Maar de stijging die we zien is op termijn onhoudbaar. Het Rijk zal echt wat moeten doen om de samenleving een beetje bij elkaar te houden. Wat moet je met een veel te kleine pot met geld als er twee totaal verschillende groepen zijn die het lastig hebben.
Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.