14 april 2024

De PvdA koestert de monumentale Hollandse linde

De PvdA koestert de monumentale Hollandse linde

Als raadsfractie is het prettig als er oplettende medeburgers meedenken in de besluitvorming. Deze week wees een oplettende medeburger de PvdA erop dat de gemeente een perceel wil kopen waar een zeer oude monumentale linde op staat. Niet dat het de bedoeling is dat hij weggaat, maar wel zinvol om daar op te wijzen.

 

Uitbreiding Midden-Brabant poort
De voorgenomen aankoop is vooruitlopend op een uitbreiding van het bedrijventerrein Midden-Brabantpoort in Gilze, en wel oostwaarts richting Tilburg. Na heel wat jaren heeft Gilze dan haar Midden-Brabant poort aan de Zuidzijde van de A58 en Tilburg compleet.  Het betreft dan een ongeveer drie maal zo groot bedrijventerrein als het Logistiek terrein Wijkevoort aan de noordzijde van de A-58 waar Tilburg zonodig een ‘dozenpark’ wilt ontwikkelen. Afgezien van de vraag waar ze de arbeidskrachten vandaan halen, gaat het ten koste van een mooi landschap.

 

Een Hollandse linde

In het midden van Midden-Brabant poort 2 zal dan een Hollandse linde staan die in 1870 geplant is, bijna 125 jaar oud. In de 19e eeuw hadden we kennelijk veel met lindes: bij (voorheen) café-restaurant Vijf Eiken staat een zomerlinde van dezelfde leeftijd. De Hollandse linde die de gemeente aankoopt, staat op een perceel op de Vossenberg. De PvdA zal toch in de commissie eens vragen wat de bedoelding is met die Hollandse linde. De boom zal hopelijk toch staan op de landelijke lijst van monumentale bomen.

 

Een groen bedrijventerrein dus

Zo’n boom kappen kan en mag niet de bedoeling zijn. Deze oorspronkelijk inheemse boom biedt, met zijn enorme massa (stamomtrek 3,2 meter), huis aan veel schimmels, insecten en vogels. De PvdA mikt erop dat dit een voorschot is op de inrichting van het bedrijventerrein: zo’n monumentale boom kun je niet in eenzaamheid in een versteende omgeving zetten. Dat wordt dus een zeer groen bedrijventerrein. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.