28 april 2024

De PvdA wil graag veel meer biodiversiteit

PvdA fractievoorzitter Ton van Gageldonk

De PvdA wil graag veel meer biodiversiteit

In de commissie ruimte is de duurzaamheidsvisie besproken. Het is een visie die goed past bij een gemeente van onze omvang. Met 26.000 inwoners hebben we minder mogelijkheden dan grote gemeenten. Dat valt dan niet mee om alle duurzaamheidsonderwerpen goed beet te pakken.

 

De PvdA heeft er in de commissie voor gepleit om meer accent te leggen op biodiversiteit. Biodiversiteit betekent niets meer of minder dan: geef de natuur de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Hierbij gaat het om een zo groot mogelijke soortenrijkdom en evenwicht daartussen.

 

Samenhang

In de natuur is alles in samenhang georganiseerd. Dat betekent bijvoorbeeld: bomen en wilde bloemen trekken insecten aan, insecten trekken vogels aan en zo ontstaat er één lange keten van eten en gegeten worden. Maar zonder insecten is er ook geen bestuiving en zonder bestuiving is er geen voedsel (no pollination, no food).

 

Zilverpapier voor de missie
Van alle duurzaamheidsonderwerpen is biodiversiteit ook het best op lokaal niveau te beïnvloeden. Voor CO2-reductie en de energietransitie zijn we veel meer afhankelijk van de landelijke overheid. Circulariteit (gebruik en hergebruik die niet stopt) blijft voor iemand die in zijn jeugd nog zilverpapier spaarde voor de missie op de door ons gekozen manier een rare insteek. De PvdA vindt dat meer circulariteit zichtbaar moet worden in minder grondstofwinning, En daarvoor moeten we met z’n allen, van overheden tot individuele burgers, hard ons best doen.

 

Bloemenweides aanleggen
En dan is het jammer dat alle duurzaamheidsaspecten langs dezelfde lat worden gelegd. Volgens de PvdA moet het accent gelegd worden waar je de meeste invloed kunt laten gelden. Van ons mag elk vrijliggend veldje, binnen of buiten de bebouwde kom, veranderen in een zee van wilde bloemen. Veel geld hoeft dat ook niet te kosten en bijkomende winst is dat van bloemen iedereen blij wordt. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.