De PvdA wil woonbeleid voor alle leeftijden

21 april 2024

De woonmakelaar senioren kan uitkomst bieden

De PvdA wil woonbeleid voor alle leeftijden

Een gemeenteraadslid besteedt in het algemeen zijn leestijd aan zeer acute kortetermijnstukken en aan zeer abstracte visies die ook op de lange termijn moeten zorgen voor een evenwichtig beleid in de gemeente. Tot de eerste categorie horen o.a. bestemmingsplannen, tot de tweede categorie behoort o.a. de Woonzorgvisie regio Hart van Brabant.

 

Deze week behandelt de commissie samenleving de regionale woonzorgvisie. De 11 gemeenten in de Regio Hart van Brabant werken samen met de wooncorporaties en de zorgorganisaties. De woonzorgvisie richt zich op passend wonen voor ouderen die dit nodig hebben. Maar ook op andere zorgbehoevenden, met name mensen met een chronische aandoening en mensen die bijvoorbeeld uit een beschermd wonen-situatie komen.

 

Passend wonen ouderen
Deze groep wordt in de toekomst groter. Het is belangrijk dat er voor deze groeiende groep zorgbehoevenden betaalbare woningen en voorzieningen zijn. De woningen waar ouderen in wonen zijn vaak niet geschikt om zelfstandig in te blijven wonen. Met de run op woningen nu is het voor ouderen vaak een ingewikkelde zoektocht naar een passende woning. Bovendien kunnen zij opzien tegen verhuizen en alles wat daarbij komt kijken.

 

Woonmakelaar
Net als in andere plaatsen heeft ook onze wooncorporatie Leystromen woonmakelaars die zich inzetten voor een zo goed mogelijke toewijzing van woningen. De PvdA ziet graag dat een makelaar zich speciaal op senioren richt. Een seniorenmakelaar is iemand die een match zoekt tussen een woningzoekende oudere en een passende woning die vrijkomt. Deze seniorenmakelaar kan naast het vinden van een passende woning, hem of haar ook helpen met de financiering en met eventuele regelingen.

 

Een passende woning
Zo’n seniorenmakelaar helpt bij een geslaagde match niet alleen ouderen, maar zorgt op deze manier ook voor doorstroming op de woonmarkt. Er komt immers weer een woning vrij en vaak met meerdere slaapkamers. Zo krijgen jonge gezinnen weer meer kansen op een ruime woning. De PvdA zal in de commissie vragen naar de werkwijze van woonmakelaars in onze gemeente en of men zich daarbij specifiek richt op senioren op zoek naar een passende woning. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.