PvdA Gilze en Rijen: dit kun je met goed fatsoen Rijen niet aandoen  

14 oktober 2019

Omstreden tunnelvisie van college en coalitie

 

PvdA Gilze en Rijen: dit kun je met goed fatsoen Rijen niet aandoen

 

Een meerderheid van de raad van Gilze en Rijen heeft zich geschaard achter een omstreden plan van het college voor een verdere uitwerking van een gecombineerde auto-/fietstunnel in de Stationsstraat/Julianastraat in Rijen. Een heel onverstandige beslissing volgens de PvdA Gilze en Rijen.

 

Raadsbehandeling leidde niet tot aanpassingen

Al lange tijd is duidelijk dat een plan van voormalig wethouder Dols (CDA) om een gecombineerde auto- en fietsonderdoorgang te maken onder de huidige spoorwegovergang nabij het station in Rijen op veel weerstand stuit. Niet alleen bewoners van de Stationsstraat en de Julianastraat keren zich tegen het plan. Ook in de gemeenteraad heerst grote verdeeldheid over het nut en de noodzaak van het toelaten van gemotoriseerd verkeer in de tunnel. Het voorstel van het college om desondanks het tunnelplan verder uit te werken en om voor de planvorming 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen, kreeg de onverkorte steun van de vier coalitiepartijen Kern’75, CDA, VVD en Gemeentebelang.

Na een urenlange raadsbehandeling bleek dat een goed onderbouwde inbreng van vier insprekende omwonenden en van de fracties van PvdA, D66 en Groen Gilze en Rijen geen enkel gehoor vond. De gelederen van college en coalitie bleken voorafgaande aan de raadsbehandeling al gesloten te zijn.

Enig lichtpuntje was dat de wethouder toezegde nog te zullen bezien of het aantal auto’s in de tunnel beperkt kan worden. Nu is dit berekend op 3.500 per etmaal.

 

Is dit besluit wel zo verstandig?

Omwonenden en de drie oppositiepartijen PvdA, D66 en Groen Gilze en Rijen menen dat een combinatie van auto’s en fietsers in de onderdoorgang niet tot een veilige situatie kan leiden. Zij baseren zich hierbij onder meer op externe rapporten en adviezen die op dit punt geen zekerheid bieden. Maar belangrijker is de vraag of het gebruik van gemotoriseerd verkeer wel wenselijk en noodzakelijk is. Immers bij herhaling benadrukken college en coalitie dat de kern Rijen zoveel mogelijk autoluw moet worden, dat doorgaand verkeer zoveel mogelijk moet worden geweerd en dat het fietsverkeer moet worden gestimuleerd.

Fractievoorzitter Peter von Meijenfeldt hierover: “Wil de stationsomgeving ‘nieuwe stijl’ werkelijk een levendig en veilig karakter krijgen, waarbij de beide delen van Rijen nauw aanéén worden geschakeld, dan biedt naar de overtuiging van de PvdA een ruim opgezette fiets- en voetgangersonderdoorgang hiervoor de beste garanties. Het is daarom verstandig  om het idee om ook auto’s door de tunnel te laten gaan snel te laten varen. Bovendien kun je het met goed fatsoen Rijen en vooral de omwonenden niet aandoen dat er straks drie autotunnels in de kern en aan beide zijden van het dorp aanwezig zijn.”

 

Geef meer aandacht aan Rijen Zuid

Rijen Zuid en met name de voormalige militaire wijk zijn naar het oordeel van de PvdA meer gebaat bij een modernisering en het levendig maken van de wijk. En bovendien bij wijkvoorzieningen die de aantrekkelijkheid en het woonmilieu versterken. Meer autoverkeer draagt hieraan zeker niet bij.