PvdA: goed dat energietoeslag ruimhartig wordt toegekend

25 april 2022

PvdA: goed dat energietoeslag ruimhartig wordt toegekend

Het zal u niet ontgaan zijn. De energieprijzen rijzen de pan uit, met alle gevolgen van dien, vooral voor mensen met een laag inkomen. Om hen te ondersteunen heeft het rijk aan alle gemeenten een bedrag beschikbaar gesteld als financiële tegemoetkoming. Het gaat hierbij om een bedrag van €800,- per huishouden.

 

Stijgende inflatie

Door onder meer de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn ook de prijzen in Nederland gestegen: voor energie, benzine, maar ook voor de dagelijkse boodschappen. Dit merkt uiteraard iedereen, maar vooral diegenen met een laag inkomen. Zij konden al net rond komen, of waren al afhankelijk van ondersteuning. De schrikbarende prijsstijgingen haken er extra diep in. Het rijk heeft daarom geld beschikbaar gesteld aan de gemeenten dat zij in de vorm van een eenmalige energietoeslag van €800,- per huishouden beschikbaar kunnen stellen aan inwoners die dit nodig hebben.

 

Ruimhartig toegepast

De PvdA is blij dat onze gemeente ruimhartig gehoor geeft aan deze oproep. Enige tijd geleden pleitte onze fractie in de commissie samenleving er al voor om hiervoor de grens van 120% van het sociaal minimum toe te passen, zodat er meer mensen voor in aanmerking komen. Gelukkig heeft het college hier gehoor aan gegeven.

 

Hoe krijgt u de energietoeslag?

Als u een bijstandsuitkering ontvangt of gebruik maakt van een minimaregeling, hoeft u zelf niets te doen. U ontvangt dan automatisch de eenmalige energietoeslag van €800,- per huishouden. Maakt u daar geen gebruik van, maar heeft u wel een laag inkomen tot 120% van de toepasselijke bijstandsnorm, dan moet u de energietoeslag aanvragen. Dit kan via de website van de gemeente Gilze en Rijen. Daar vindt u ook meer informatie, onder meer hoe u kunt zien of u binnen de doelgroep valt.

 

Wat als u (net) buiten de doelgroep valt?

Valt u buiten de doelgroep van de energietoeslag en komt u toch financieel in de problemen, bijvoorbeeld doordat u de energierekening of andere rekeningen niet kunt betalen, zoek ook dan hulp. U kunt iedere vrijdagochtend tussen 9.00 uur en 12.00 uur binnenlopen bij het Budgetcafé in het Palet, Rembrandtlaan 54 in Rijen of contact opnemen met het Dorpsteam via [email protected] of door op werkdagen tussen 9.00 uur en 10.30 uur te bellen naar 088-6050605.