PvdA ingenomen met tempo verduurzaming Leystromen

10 maart 2024

Woningcorporaties essentieel bij oplossen woningprobleem

PvdA ingenomen met tempo verduurzaming Leystromen

Ongeveer 20 jaar geleden zijn we per landelijk decreet gestopt met sturen op woningbeleid. Volgens de liberale gedachte kon de markt heel goed voor voldoende goede woningen zorgen. Zoals toen al was te voorzien: dat is onzin. Nu zitten we opgezadeld met een groot maatschappelijk probleem: een gigantisch woningtekort en de woningen die er zijn, zijn meer dan energieverkwistend (zowel koop als huur).

De woningcorporaties gaan die problemen echt aanpakken. Neem nu Leystromen, veruit de grootste woningcorporatie die in onze gemeente actief is. Van de circa 11.000 woningen in onze gemeente heeft Leystromen er 30% van in bezit.

 

Corporatie pakt de problemen aan

Op de website van Leystromen is nu een ambitieus ‘koersplan’ te lezen dat duidelijk maakt wat de sociale huursector voor de samenleving gaat betekenen. Het koersplan zet stevig in op verduurzaming, maar gaat ook over leefbaarheid, veiligheid en het bouwen van nieuwe woningen (waar college en gemeenteraad voor nodig zijn). In verschillende wijken in onze gemeente zien we dat Leystromen hard werkt aan verduurzaming.

 

Verduurzaming schoolvoorbeeld
Leystromen heeft de ambitie om in 2030 alle woningen op energielabel A te hebben. In de vrije huursector en de koopwoningen is daar nog (te) weinig beweging in. Verduurzamen is ook niet niks. Eerst isoleren en daarna warmtepompen. Warmte uit de diepe grondlagen of stadsverwarming is bij ons niet mogelijk. Met een warmtepomp wordt 1 eenheid elektrische energie omgezet naar minimaal 3, 5 eenheden warmte-energie. Op de langere termijn verdien je er dus op: het gaat wel om een hoop geld in een keer.

 

Ook woningeigenaren grijp je kans

De PvdA is ingenomen met de wijze waarop huurders in verduurzaming worden bijgestaan. Maar ook voor woningeigenaren zijn er subsidies voor verduurzaming te kust en te keur. Voor ondersteuning om de financiële hobbel te nemen kijk eens op rijksoverheid.nl. Ook de gemeente biedt een aantrekkelijke duurzaamheidslening aan en voor onafhankelijk advies ga naar energiegilzerijen.nl.

 

Noodfonds

En… voor wie het betreft, mensen met een laag inkomen en hoge kosten voor energie kunnen nog t/m 31 maart bij de gemeente gilzerijen.nl een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.