PvdA verheugd over nieuwe natuur nabij Rijen

25 augustus 2020

‘Boerenlandvogelgebied’ De Lange Rekken is afgerond

PvdA verheugd over nieuwe natuur nabij Rijen

Op symbolische wijze is afgelopen week het natuurproject De Lange Rekken nabij de Flaassendijk in Rijen opgeleverd. Door de groenwethouders van Tilburg en Gilze en Rijen werd hiervoor een aarden dam in een waterloop doorgegraven.

De PvdA Gilze en Rijen is verheugd dat hiermee een mooi nieuw natuurproject ontstaat in onze gemeente.

 

Compensatie voor aanleg Burgemeester Letschertweg in Tilburg

Het nieuw ingerichte natuurgebied De Lange Rekken heeft een omvang van 17 hectare. Nadat in 2012 de westelijke randweg bij Tilburg werd gerealiseerd, kocht de gemeente Tilburg de grond aan als compensatie voor de verloren natuur. Deze compensatie liet echter bijna 10 jaar op zich wachten. Op het grondgebied van Gilze en Rijen is de afgesproken compensatie nu uitgevoerd. Het natuurgebied ligt in het verlengde van de Bredestraat langs de zandweg die zuidelijk loopt van de Donge en het Wilhelminakanaal.

 

Gebied voor boerenlandvogels

Afgelopen maanden is in opdracht van de gemeente Tilburg en waterschap Brabantse Delta het grondverzet uitgevoerd in het terrein en is een stuw geplaatst om de waterstand in het natuurgebied te regelen. Door middel van een gemaal en enkele nog aan te brengen stuwen zal het gebied natter worden waardoor het aantrekkelijker wordt voor met name amfibieën en boerenlandvogels. Denk hierbij aan soorten zoals de poelkikker, kievit, scholekster, veldleeuwerik, patrijs, kwartel en gele kwikstaart.

In het gebied wordt kwelwater vastgehouden dat vanuit de Donge en Wilhelminakanaal het gebied insijpelt. Door 11 sloten in het gebied vindt het water zijn weg door het hele terrein. De sloten omzomen de hooilandjes, akkertjes, plas-dras-graslanden en ruige perceelsranden die in het gebied voorkomen. Deze zullen met aangepaste bloemrijke mengsels worden ingezaaid.

 

Het Kievitsoog

Opvallend in het laaggelegen gebied is een hoger gelegen gebiedsdeel. Deze ‘donk’ draagt de naam ‘Kievitsoog’. Er staan enkele majestueuze eiken op. Bij een wandeling rondom het nieuwe natuurgebied zal het oog ongetwijfeld hierop vallen.

 

Aanzet voor meer natuur in Gilze en Rijen

De PvdA Gilze en Rijen is verheugd over het nieuwe natuurproject dat tot stand is gekomen. Fractievoorzitter Peter von Meijenfeldt hierover: “Wij zijn als partij warm pleitbezorger van meer groen, grotere biodiversiteit en meer natuur in onze gemeente. De afgelopen maanden is gebleken welke essentiële rol dit speelt nu gezondheid, actief bewegen en natuurbeleving zoveel aan belang hebben gewonnen tijdens de Coronacrisis. Het is daarom noodzakelijk dat de gemeente hieraan meer urgentie en prioriteit geeft en dus projecten die de natuur versterken zal bespoedigen. In de gemeenteraad zullen we ons daar sterk voor maken en kan versterking van het natuurbeleid zeker op onze steun rekenen”.

 

Zichtbaar betrokken

De PvdA Gilze en Rijen is een partij die zichtbaar betrokken is bij alle inwoners van Gilze en Rijen. Heeft u een vraag, klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met

Marielle Doremalen, [email protected] 06-44213664, Peter von Meijenfeldt, [email protected] 06-53254002, of via de website gilzerijen.pvda.nl