31 maart 2019

Saamhorigheid in Gilze maakt aanvraag kinderpardon mogelijk

PvdA Gilze en Rijen stelt hoge kosten aanvraag kinderpardon aan de kaak!

Voor asielzoekersgezinnen die 5 jaar of langer in ons land verblijven is er onlangs een verruimde kinderpardonregeling in het leven geroepen. Hierdoor kunnen veel van deze gezinnen met gewortelde kinderen alsnog in Nederland blijven. Om het kinderpardon in Den Haag aan te kunnen vragen moet wel 164 euro per kind cash betaald worden. De PvdA heeft de Tweede Kamerfractie om opheldering gevraagd. En de Gilse ouders zorgden voor geld op de plank!

Toch ruimhartig kinderpardon
Het AZC in Gilze is een gezinslocatie. Sommige gezinnen wonen daar al 5 jaar of langer, soms zelfs meer dan 11 jaar, waaronder kinderen die in Nederland zijn geboren. Al deze kinderen zien Nederland als hun thuisland. De PvdA Gilze en Rijen heeft er altijd al voor gepleit om deze kinderen en hun ouders in Nederland te laten blijven omwille van het humanitaire aspect. De PvdA heeft samen met D66 meerdere malen getracht om van onze gemeente een kinderpardongemeente te maken als steun aan deze gezinnen. Helaas zonder succes. Maar uiteindelijk is er door de landelijke regering toch besloten om kinderen die al 5 jaar of langer in Nederland verblijven eenmalig in aanmerking te laten komen voor een ruimhartig kinderpardon.

Te hoge kosten
Naar nu blijkt moeten de gezinnen waar het om gaat 164 euro per kind betalen voor de aanvraag van het kinderpardon. Marielle Doremalen (PvdA): “Dit bedrag moeten ze cash betalen bij de aanvraag bij de IND in Den Haag. Als ze het geld niet bij zich hebben, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Dit levert weer veel stress op bij deze gezinnen die dit geld immers zelf niet hebben en afhankelijk zijn van giften van anderen die hen een warm hart toedragen. Dit bedrag zou mijns inziens niet gevraagd mogen worden. Ik heb hier dan ook al vragen over gesteld aan onze PvdA Tweede Kamerfractie”.

Inzamelingactie succesvol
Marielle vervolgt: “Gelukkig zijn er mooie initiatieven ontstaan onder onze Gilse inwoners, zoals een zeer succesvolle inzamelingsactie van enkele ouders van basisschool De Wildschut. Hierdoor is het benodigde bedrag voor enkele families beschikbaar”. Saamhorigheid in Gilze ten top!


Zichtbaar betrokken
De PvdA Gilze en Rijen is een partij die zichtbaar betrokken is bij alle inwoners van Gilze en Rijen. Heeft u een vraag, klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met:
Marielle Doremalen, [email protected] 06  44 21 36 64 of
Peter von Meijenfeldt, [email protected] 06  53 25 40 02