Vernieuwingen inkoop sociaal domein regio Hart van Brabant. PvdA: verbetering van de kwaliteit van zorg moet leidend zijn en blijven in Gilze en Rijen

24 maart 2021

Vernieuwingen inkoop sociaal domein regio Hart van Brabant 

PvdA: verbetering van de kwaliteit van zorg moet leidend zijn en blijven in Gilze en Rijen

De regio Hart van Brabant (HvB) regelt de inkoop voor het sociaal domein (Jeugdhulp, Wmo en Participatie) voor negen gemeenten waaronder Gilze en Rijen. De uitgaven voor het sociaal domein worden steeds hoger binnen deze gemeenten. Het doel is om per 1-1-2022 een nieuwe regionale inkoop te hebben waarin zorgverleners meer samenwerken in het sociaal domein.

 

Uitgangspunten inkoop

In de commissie samenleving van woensdag 10 maart werd er een raadsvoorstel gepresenteerd met de uitgangspunten voor een nieuwe wijze van inkoop binnen HvB. Zo wil men een en ander eenvoudiger maken en wil men de lokale samenhang verbeteren. Dit zijn prima punten. De PvdA vindt wel dat verbetering van de kwaliteit van de zorg leidend moet zijn bij deze nieuwe wijze van inkoop.

Zorgen

De PvdA heeft nog wel enkele zorgen rondom de kwaliteit van de zorg. Zo wil de regio HvB met een kleiner aantal zorgverleners gaan samenwerken. PvdA-fractievoorzitter Marielle Doremalen hierover: “Dit mag er absoluut niet toe leiden dat de inwoners van Gilze en Rijen straks voor velerlei zorg niet meer in de eigen gemeente terecht kunnen. De PvdA wil dat er voor de veelvoorkomende zorg voldoende lokale zorgverleners blijven, ook binnen onze gemeente”.

Wachtlijsten

In de complexere duurdere zorg gaat men werken met een gesloten financiering (budgetplafonds). Hierbij vraagt de PvdA vooral aandacht voor de lange wachtlijsten die er zijn. We willen dat er voldoende zorg ingekocht wordt en dat de budgetplafonds er niet toe leiden dat deze wachtlijsten langer worden. Marielle: “Waar mogelijk moet er volgens de PvdA alles aan gedaan worden om de wachttijden te verkorten. Verder willen wij dat er goede afspraken gemaakt worden omtrent het leveren van passende alternatieve zorg voor diegenen die op een wachtlijst staan”.

Professionele hulp

Daarnaast is een ander uitgangspunt om meer te normaliseren. Dit betekent dat men kritisch kijkt of er wel professionele hulp nodig is. De PvdA wil dat hierbij een goede follow up plaatsvindt op het moment dat er geen professionele hulp ingezet wordt, zodat signalen dat er toch meer nodig is, tijdig opgepakt worden.

PvdA motie

Tijdens de raadsvergadering van 29 maart a.s. zal de PvdA een motie indienen waarin de hierboven aangegeven zorgen benoemd worden. In de verdere uitwerking van de nieuwe inkoop sociaal domein binnen  regio HvB kunnen deze zorgen dan goed geregeld meegenomen worden.