De PvdA vraagt extra aandacht voor trillingsoverlast

10 september 2023

De trillingshinder van het spoor blijft maar toenemen

 

De PvdA vraagt extra aandacht voor trillingsoverlast

Als alles doorgaat zoals het nu is gepland dan heeft Rijen over een jaar of vijf, niet minder dan drie spoortunnels: de Generaal Maczektunnel aan de oostzijde, westelijk de tunnel Oosterhoutseweg en in het centrum de fiets-voetgangerstunnel. Een van de projectdoelen is het verminderen van trillingsoverlast. Maar daarmee zijn er in de rest van Rijen nog steeds trillingen.

 

De overweg verdwijnt, dus de trillingen die de overweg zelf veroorzaakt ook. Dat is, naast de verfraaide omgeving, mooi meegenomen voor de omwonenden. Maar de trillingsoverlast reikt verder dan alleen de Spoorzone.

 

Trillingsoverlast toegenomen

Zoals de mensen ervaren die elders in de buurt van het spoor wonen: de trillingen zijn het laatste jaar juist fors toegenomen. ProRail verschuilt zich achter het argument dat wetgeving ontbreekt over trillingen, maar erg ingewikkeld is het niet om er wat aan te doen: langzamer rijden, een stabiel spoorbed en goed onderhouden treinstellen lijken ons technisch bewezen zaken die met weinig geld de trillingsoverlast terugdringen.

 

Meer goederentreinen

Vooral het goederenvervoer (vaak met verouderde treinstellen) zet het gehele spoor inclusief spoorbed, naastliggende wegen en taluds in een langdurige cadans die, met enige hoop, uitgewerkt is voordat de volgende trein komt. Vanaf volgend jaar, reken erop, wordt het allemaal nog veel erger: dan gaat de Betuweroute in onderhoud, waardoor de goederentreinen daarvan over de Brabantroute (en door Rijen) moeten.

 

Leefbare woonomgeving

Ons spoor ontsluit de haven van Antwerpen, de haven van Vlissingen en die van Rotterdam deels. Daarmee is dit een van de drukst bereden goederensporen van Nederland. De PvdA vraagt hiervoor ook van de gemeente extra aandacht. We blijven ons inzetten voor een leefbare woonomgeving, ook langs het spoor. En natuurlijk met dank aan de inzet van Rijen Trilt.

Heeft u over dit onderwerp vragen of opmerkingen: mail of bel met ons raadslid: [email protected] 06-22972749.