De PvdA zet zich in voor een gezonde generatie

22 oktober 2023

Prioriteit voor ‘MeeDoen en ‘MeeBewegen’

De PvdA zet zich in voor een gezonde generatie

Mensen met een lager opleidingsniveau leven gemiddeld ruim 4 jaar korter en krijgen ruim 14 jaar eerder te maken met een slechtere gezondheid dan hoogopgeleiden. Het kabinet zet met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) in op een gezonde generatie in 2040. Ook onze gemeente gaat er voortvarend mee aan de slag. Het GALA plan ‘MeeDoen en MeeBewegen’ wordt volgende week maandag gepresenteerd aan raads- en commissieleden.

 

Op dit moment werkt 1 op de 6 werknemers in de zorg en geven we 13 procent van ons nationale inkomen uit aan zorg. Op termijn is dat niet meer te betalen. We zullen er met zijn allen keihard aan moeten werken dat tij te keren. Meer sporten en minder stress, gezonder eten, niet roken en niet drinken zijn dan essentieel. Dus voor niets komt dat niet.

 

Tegenwerking door de industrie
Het wordt wel een uitdaging voor de overheid, want op dit moment is 80% van het voedselaanbod in de supermarkt ongezond. De voedingsmiddelenindustrie geeft 1,2 miljard euro per jaar uit aan reclames voor ongezonde voeding: een investering in onze ongezondheid. Volgens de Maag-lever-darmstichting is gezond eten bijna onmogelijk door de invloed van de voedingsindustrie. Het zal een krachttoer vergen van de rijksoverheid om te komen tot een gezond voedselaanbod. Wat de PvdA betreft een opdracht aan het nieuwe Kabinet.

 

GALA-akkoord

Op lokaal niveau kunnen we nu wel wat doen. De gemeente voert het Gezond en Actief Leven Akkoord uit. De gemeente krijgt hiervoor geld van het Rijk. Onze gemeente richt zich met name op een gezonde jeugd, vitale ouderen en gelijke gezondheidskansen.

Omdat gezondheidsproblemen deelname aan het gewone leven belemmert.

Bovendien heeft Gilze en Rijen een hoog aantal kwetsbare inwoners. Volgende week horen we meer over het Plan van Aanpak van de gemeente.

 

Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.