Gemeente sluit zich aan bij nationale Global Goals campagne op initiatief van PvdA

16 juli 2019

Zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties
In 2015 hebben de Verenigde Naties zogenaamde Global Sustainable Development Goals vastgesteld. Dit betreft een 17-tal ontwikkelingsdoelen die wereldwijd moeten leiden tot een duurzamer samenleving. De Global Goals zijn een vervolg op de acht Millenium doelstellingen die rond de afgelopen eeuwwisseling een rol speelden en in 2015 afliepen. Met de Global Goals stelde de Verenigde Naties voor de jaren tot 2030 een nieuwe mondiale agenda vast die, als het kan, een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Ook ons land heeft zich in de Verenigde Naties uitgesproken voor het behalen van de Global Goals. En hiermee een bijzondere verplichting op zich genomen. Dit geldt niet alleen voor de regering maar feitelijk voor de gehele Nederlandse samenleving.

Nationale Global Goals campagne
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voor uitwerking en realisatie van de Global Goals in ons land een campagne gestart in samenwerking met gemeenten. Een 70-tal gemeenten heeft zich ondertussen aangesloten bij de landelijke campagne. In de raadsvergadering van 1 juli heeft de gemeenteraad besloten dat ook Gilze en Rijen zich hierbij aansluit. Op initiatief van de PvdA spraken alle fracties zich gezamenlijk hiervoor uit.

Doelen sluiten aan bij gemeentelijke initiatieven
Eerder dit jaar stelde de gemeenteraad een koersdocument vast voor het duurzaamheidsbeleid in onze gemeente. In dit document staan vijf van de Global Goals centraal: betaalbare en duurzame energie, verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie, leven op het land en partnerschap om doelstellingen te bereiken. “Met de aansluiting bij de landelijke campagne kan Gilze en Rijen haar duurzaamheidsbeleid voor deze doelen nog beter voor het voetlicht brengen en ook daadwerkelijk realiseren”, aldus PvdA fractievoorzitter Peter von Meijenfeldt.

Landelijke actie- en vlaggendag
Als Gilze en Rijen zich vóór 25 september daadwerkelijk aanmeldt als campagnelid, zal op die dag vanaf het gemeentehuis de speciale campagnevlag kunnen wapperen. Die dag staan wereldwijd de VN doelstellingen centraal.

Zichtbaar betrokken

De PvdA Gilze en Rijen is een partij die zichtbaar betrokken is bij alle inwoners van Gilze en Rijen. Heeft u een vraag, klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met

Marielle Doremalen, [email protected] 06-44213664 of
Peter von Meijenfeldt, [email protected] 06-53254002