5 augustus 2015

Kaalslag dreigt rond Centrumplan Gilze

PvdA en omwonenden vragen om wijzigen kapplan

Omwonenden van het Centrumplan-Parkdeel in Gilze luidden afgelopen week de noodklok over het voornemen van de gemeente om 102 bomen te rooien aan de Lange Wagenstraat en de Aalstraat in Gilze. Dit gaf de PvdA alle aanleiding om hierover vragen te stellen aan B&W van Gilze en Rijen.

 

Gemeente start de uitvoering met het rooien van bomen

Met een protestbrief die is ondertekend door 44 omwonenden van het woningbouwplan op het voormalige terrein van VV Gilze maken zij bezwaar tegen het plan van de gemeente om de bestaande groenstroken langs de Lange Wagenstraat en de Aalstraat flink te gaan verkleinen. Aan de Aalstraat voorziet het gemeentelijke plan zelfs in het rooien van alle aanwezige bomen en beplanting. Afgelopen week zijn de eerste bomen al gerooid in de Lange Wagenstraat. De hier aanwezige beplanting behoort tot de beeldbepalende hoofdstructuur in het gemeentelijke Groenstructuurplan.

De omwonenden voelen zich overvallen door het plan van de gemeente. Op het allerlaatste moment kwam hun een schets onder ogen waarop de te rooien bomen staan aangegeven.

 

PvdA heeft vragen gesteld aan het college

Naar aanleiding van de brief van de omwonenden heeft PvdA-raadslid Mariëlle Doremalen uit Gilze direct de noodklok geluid. Over het kapplan en een eventuele kapvergunning van het college is de PvdA-fractie niet op de hoogte gebracht door het college. Hierover heeft de PvdA daarom afgelopen week twee series vragen gesteld aan het college. De PvdA vraagt zich, evenals de omwonenden, af In hoeverre dit kapplan niet in strijd is met de toelichting en uitgangspunten van het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Centrumplan-Parkdeel (A) die op 3 november 2014 zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin staat immers o.m. omschreven: “In de herontwikkelingsplannen voor het sportpark geldt als randvoorwaarde voor zowel de Lange Wagenstraat als de Aalstraat dat de aanwezige groenstructuur zoveel als mogelijk gespaard blijft” en “Het groene kader van de bestaande bomensingels wordt behouden en waar mogelijk versterkt”. Het Centrumplan is door het college steeds aangeprezen met als motto “Wonen in het park”. Hiervan dreigt nu weinig terecht te komen.

 

Kwaliteitscommissie zou toezicht houden

Voor de uitvoering van het Centrumplan wil de gemeente niet de gebruikelijke adviezen inwinnen van de Welstandscommissie. In plaats hiervan is een aparte Kwaliteitscommissie in het leven geroepen die de kwaliteit van het bouwplan moet bewaken. De PvdA heeft daarom aan het college gevraagd of deze commissie is geraadpleegd over het voorgenomen kapplan en wat het advise was van deze commissie. Bovendien wil de PvdA van het college weten hoe de omwonenden zijn geïnformeerd over het kapplan en hoe zij hierbij zijn betrokken. Of de gebruikelijke advisering door de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen heeft plaatsgevonden is vooralsnog onduidelijk.

 

Alternatief voor aantal bomen is mogelijk

De fractie van de PvdA fractie is hoe dan ook voorstander van het behoud van deze bomen, juist in een gemeentelijk plan waarvan groen en bomen het visitekaartje zijn, en waarvoor draagvlak onder omwonenden moet worden nagestreefd. De omwonenden hebben aangegeven dat voor de monmentale bomen langs de Lange Wagenstraat tegenover de huisnummers 41 – 47 een prima alternatief beschikbaar is door de daar geplande 18 woningen een aantal meters naar achteren te verschuiven. Aan de achterzijde van deze woningen is nu een grasveld opgenomen in het plan. De kaalslag die gaat plaatsvinden aan de Aalstraat verhit de gemoederen danig bij de bewoners van deze straat.

Bovendien vrezen PvdA en omwonenden volgens PvdA fractievoorzitter Peter von Meijenfeldt dat nog meer bomen gaan sneuvelen als de gemeente het plan doorzet om op de kop van de Lange Wagenstraat bij de rotonde een 18 meter hoog flatgebouw te bouwen als ‘blikvanger’.

 

De PvdA blijft zich inzetten voor een beleid, waarin het voor iedereen fijn leven, wonen en werken is in Gilze en Rijen. De PvdA doet dat met aanspreekbare raadsleden die graag uw mening horen. En met een goed en uitgebreid programma dat u elders op deze site kunt raadplegen.

Peter (06 53 25 40 02 of [email protected]) en Marielle (06 44 21 36 64 of [email protected]) willen graag in contact blijven met de inwoners. U kunt altijd bij hen terecht!