11 december 2022

PvdA: iedereen hoort erbij en moet mee kunnen doen

Let’s join together and I’ll feel alright (One love)

PvdA: iedereen hoort erbij en moet mee kunnen doen

Met deze titel brengen we de song ‘One love’ in herinnering. Bob Marley & The Wailers wezen de wereld met deze zin in de song uit 1977 op het onrecht van uitsluiting en discriminatie. Onze voetballers in Qatar vroegen met dezelfde twee woorden, maar zonder reggae ritme, aandacht voor precies hetzelfde. Onze raads- en commissieleden gaan met dit One Love-stokje door met de eerste stap voor de hernieuwde inclusie-agenda.

 

Inclusie

Aan die inclusie-agenda wordt een groep mensen verbonden die het lastig heeft. Queer (voorheen LHBTI+) stuit op veel muren. Vaker dan anderen hebben mensen uit deze groep te maken met onbegrip, pesterijen of beledigingen. Daarvoor is nog een hele weg te gaan en het pad daarvoor wordt in Gilze en Rijen spoedig geëffend.

Informatieavond

Maandagavond 12 december jl. was de raadsinformatieavond die voorbereidt op de hernieuwde inclusie-agenda. Inclusie betekent niet alleen dat iedereen erbij hoort, iedereen moet ook mee kunnen doen. Afgelopen jaren ging het accent in de inclusie-agenda naar mensen met een lichamelijke beperking of met een psychische kwetsbaarheid. Queer komt daar nu bij. Dat is terecht. In Qatar was er veel tegenstand, maar laten we niet denken dat het in Nederland vanzelfsprekend is.

Onduidelijkheid

Vergis u niet: bij veel mensen is het zelfs nog onduidelijk wat inclusie en queer precies inhouden. Het gaat niet alleen over de vraag ‘wat kunnen we doen?’ Het gaat ook over betekenisgeving met de vraag ‘hoe maken we hierover het een en ander duidelijk?’ Ongetwijfeld een boeiende avond. Voor degenen die denken dat we voor inclusie nu klaar zijn met de andere thema’s: nee!

Niet versagen

In onze samenleving hoort iedereen er echt bij, maar dat besef is nog niet overal geland. Gemeente noch inwoners mogen versagen in de strijd voor ‘One love, one heart’. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749.