PvdA amendement starterslening aangenomen

7 april 2023

Stimulans voor doorstroming

PvdA amendement starterslening aangenomen

Door de stijging van de huizenprijzen én door de hoge inflatie is het niet makkelijk om een eerste woning te kopen. Hoe mooi is het als de gemeente dan meehelpt door een aanvullende lening voor starters. Maar daar moet dan wel geld voor zijn. Afgelopen maandag is er, met instemming van de raad, een fors bedrag voor starters ter beschikking gekomen voor de komende 3 jaar. 

 

Het geld voor de lening moet op
De PvdA heeft in de commissievergadering al gesteld dat het wel de bedoeling is dat het bedrag volledig benut moet worden. Dat is namelijk het enige bewijs dat we zoveel mogelijk mensen helpen. Maar tevens mag het jaarbedrag niet verbruikt zijn voor het einde van het jaar, zodat toevallig misgrijpen voorkomen wordt. Met de huidige regeling lijkt dat precies te passen.

 

Alleen voor ‘betaalbare’ woningen
Tot en met 2026 moet onze gemeente 832 extra woningen bouwen, waarvan grofweg 250 sociale huur en 330 middeldure huur en/of koopwoningen tot 355.000 euro. De starterslening is bedoeld voor koopwoningen tot 355.000 euro. Dit bedrag is de door het Rijk vastgestelde ‘betaalbaarheidsgrens’. Een goede grens waardoor enkele honderden nieuw te bouwen koopwoningen beter bereikbaar worden en kopers voor de starterslening in aanmerking kunnen komen.

 

Leeftijdsgrens verhoogd
De starterslening is maximaal 40.000 euro en is aanvullend op de maximale hypotheek die een bank verstrekt. Kijk maar eens op de website van de Nationale Hypotheek Garantie (nhg.nl). Het collegevoorstel ging ervan uit dat een aanvrager tot een maximumleeftijd van 35 jaar in aanmerking kon komen voor een starterslening Door het amendement van de PvdA, waar de hele raad mee instemde is die grens losgelaten voor de groep die bij de overstap naar een nieuwe koopwoning tot 355.000 euro een huurwoning achterlaat.

 

Stimulans voor doorstroming

Dit geeft tevens een mooie stimulans voor doorstroming en extra kansen voor woningzoekenden die al jaren wachten op een betaalbare sociale huurwoning. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met ons raadslid: [email protected] 06-22972749.