PvdA: daar zit een luchtje aan

3 oktober 2022

PvdA: daar zit een luchtje aan

Na alle commotie, afgelopen week, in de raadszaal over de JOP’s, het VIP en een door onkruid overwoekerd kunstwerk in Gilze, was er in de Commissie Ruimte een complex onderwerp met een eigen luchtje: de geurgebiedsvisie. Een moeilijk en zeker geen sterk enerverend onderwerp maar niet iets om luchtig overheen te stappen omdat het voor boeren veel kan bepalen en de dorpen er veel last van kunnen hebben als het niet goed gaat.

 

Bepalend voor de boer

De geurgebiedsvisie bepaalt de grenzen waar boerenbedrijven nog net met de neus merkbaar zijn. Een hoge grens geeft overlast en tevens ruimte aan de boer om uit te breiden; een okselfrisse grens is aangenaam snuiven, maar beperkt de boer weer. En omdat de boer van lucht alleen niet kan leven heeft de gemeenteraad daar wel rekening mee te houden. Het onderwerp was al eerder op de agenda geplaatst, maar omdat vrijwel de hele commissie het te technisch vond om over te debatteren is het door geschoven naar september. Een voor- of tegenstem hoort geen slag in de lucht te zijn, nietwaar?

 

Bepalend voor het landschap

Nu heeft de boer het al niet makkelijk met milieuwetgeving. Moet dan nog de geur begrensd worden? Ja en nee.  Ja, omdat we hier met een gezondheidsaspect te maken hebben. Nee, omdat  boeren niet alleen ondernemers zijn die zorgen voor essentieel voedsel, maar bij ons in de regio ook de hoeders van het landschap. Op dat landschap zijn we trots en dat mag de boer dan wel merken.

 

Kou uit de lucht

Na een informatie-avond met wat bevlogen geurdeskundigen begreep de commissie wat al die technische details betekenen en kon de Commissie Ruimte daarna de kou uit de lucht halen: de geurgebiedsvisie kan het wel gaan halen in de raad. Misschien alleen een amendement, of zo, voor een specifieke plek. Dat gaat de raadsvergadering  op 17 oktober uitwijzen. En verder hopen we dat bij de overige onderwerpen de lucht snel geklaard is.

 

Voor meer informatie: gilzerijen.pvda.nl en op sociale media. Of mail of bel

met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749