PvdA Gilze en Rijen hield jaarlijkse fietstocht met barbecue na

21 oktober 2018

De PvdA Gilze en Rijen hield afgelopen zaterdag haar jaarlijkse fietstocht door het fraaie buitengebied van de gemeente en de buren. Onderweg werden enkele markante punten bezocht. Hierbij onder meer een bezoek aan wijngaard De Steenen Beer in het Rijens Broek. De fietstocht werd afgesloten met een smakelijke BBQ in de zonovergoten tuin van de familie Hesemans. 

Ecologische verbinding
De fietstocht van de PvdA ging van start bij restaurant De Vijf Eiken in Rijen. In boswachterij Dorst werd gefietst langs de eerste werkzaamheden voor de ecologische verbindingszone tussen vliegbasis Gilze-Rijen en de Loonse en Drunense Duinen. Hiervoor worden enkele poelen in de boswachterij ontdaan van de omringende bosbeplanting. Dit in de verwachting dat meer amfibieën zoals salamanders en boomkikkers hiervan zullen profiteren. Elders in de gemeente zoals ten noorden van Molenschot worden hiervoor ook voorzieningen getroffen.

Via het nieuwe fietspad tussen Dorst en Oosterhout voerde de fietstocht vervolgens langs de golfbaan Oosterhout en door het bosgebied de Duiventoren naar het Wilhelminakanaal bij Dongen. Tegenover de containerterminal in Tilburg volgde een tussenstop met koffie en koek.

De Stenen Beer
Op de terugweg naar Rijen werd opnieuw een tussenstop gemaakt. Allereerst stond ‘reisleider’ Kees van der Heijden stil nabij de monumentale duiker “De Stenen Beer” bij het Steenen Beer pad. Een beer is een duiker. Die werd hier in het verre verleden aangelegd in de vorm van een brug in de zandweg over de waterloop ’t Klein Leyken. Oorspronkelijk van hout, maar nu nog aanwezig en gevormd van grote kloostermoppen. Boeren haalden over deze zandweg en de Stenen Beer hun hooi uit de Biesbosch. De Stenen Beer is een belangwekkend cultuur-historisch relict in het door de ruilverkaveling totaal veranderde landschap ten oosten van Rijen.

De tocht werd vervolgd met een bezoek aan de biologische familiewijngaard “De Steenen Beer” bij het Steenen Beer pad .  Al in 1977 werd de wijngaard aangelegd door Rijenaar Ad Leenaars. Nog steeds beheert hij dit juweeltje van ambachtelijke nijverheid. De bijzondere druivenoogst van dit jaar, door een hoog suikergehalte in de druiven, was weliswaar al achter de rug maar Ad Leenaars wist de PvdA’ers bijzonder te boeien met zijn uiteenzetting over de wijngaard en de wijnbouw. Nog recent ontving Ad Leenaars het gouden predikaat 2018 voor zijn rode wijn “Broekse Rooie 2016”.

Lees hier het verslag van voorzitter Lau Lavooij.

Zichtbaar betrokken
De PvdA Gilze en Rijen is een partij die zichtbaar betrokken is bij alle inwoners van Gilze en Rijen. Hebt u een vraag of klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met:

Marielle Doremalen, ermado@live.nl 06  44 21 36 64 of
Peter von Meijenfeldt, peter@vonmeijenfeldt.com 06  53 25 40 02