2 juli 2023

PvdA is blij dat er vaart komt in armoede-aanpak

PvdA is blij dat er vaart komt in armoede-aanpak

In de ABG-gemeenten, waar gemeente Gilze en Rijen bij hoort, is een onderzoek uitgevoerd naar aanpak van armoede. Het onderzoek wijst uit dat enkele bestaande regelingen voor een grote groep ter beschikking komen en met meer geld. Precies wat PvdA wil..  

Het gaat over 800 gezinnen

In onze gemeente zijn er bijna 800 gezinnen met een inkomen lager dan 110% van het wettelijke sociaal minimum. Onze gemeente wijkt hierin niet af van het gemiddelde voor gemeenten van deze omvang. Het bedrag dat inwoners met een laag inkomen vanuit het Rijk aan toeslagen kunnen ontvangen is veel hoger dan het bedrag dat aan gemeentelijke regelingen ontvangen kan worden. De invloed van de gemeente is dus niet heel groot, ten opzichte van die van het rijk. Maar de invloed die er is wil PvdA natuurlijk aanwenden.

Het gaat erom mee te kunnen doen

Inwoners in een financieel kwetsbare positie hebben minder kansen om mee te doen in de maatschappij. De enorme behoefte aan middelen om mee te kunnen doen blijkt ook uit antwoorden in de enquête.  Het college stelt de raad voor tot het verruimen van enkele regelingen die participatie bevorderen. PvdA is blij in het voorstel te lezen dat de meedoenregeling verruimd wordt en dat de inkomensgrens van het Jeugdfonds Sport en Cultuur en van Stichting Leergeld wordt verruimd. Bij beide regelingen kunnen gezinnen gebruik maken van geld om er een activiteit van te betalen. Bijvoorbeeld sport of een uitje.

Gezinnen met kinderen

Omdat de bedragen per persoon zijn (en niet per gezin) helpt dit bovendien gezinnen met kinderen. Dit is precies de groep die het minst voordeel heeft als het gezinsinkomen stijgt. Bij een stijgend inkomen, bijvoorbeeld van 110% naar 120% van het sociaal minimum, worden direct de toeslagen vanuit het rijk minder. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met ons raadslid: [email protected] 06-22972749.