PvdA kan zich vinden in ondertekening overeenkomst Gelijkwaardige positie VIP binnen basisondersteuning.

8 oktober 2023

PvdA kan zich vinden in ondertekening overeenkomst

 

Gelijkwaardige positie VIP binnen basisondersteuning.

Lang heeft het bestuur van het VIP veel moeite gehad met het aangaan van een samenwerkingsverband met vier andere stichtingen binnen de basisondersteuning. De logica van de terughoudendheid van het VIP was dat zij met name een vrijwilligersorganisatie is en niet vermorzeld wil worden tussen grote professionele organisaties.

 

In de nu ondertekende samenwerkingsovereenkomst blijft de aansturing van het VIP bij de eigen organisatie liggen. Van afstemming is nog nooit iemand slechter geworden en voor het college, de gemeenteraad en de samenleving is het vanaf nu transparant  wie nu werkelijk wát doet en met welk gezamenlijk doel.

 

Overlap

Het aantal hulpzoekenden zal groeien en ook het aantal vitale senioren dat graag vrijwilligerswerk doet. Met een landelijke overheid die de komende jaren zeker zal moeten bezuinigingen, komt het voor onze gemeente erop aan het geld zo goed mogelijk te verdelen met zo min mogelijk verspilling door overlap of onderlinge concurrentie.

 

Bestuurlijke wijziging

Het bestuur en de leiding van het VIP heeft in het contract een sterke positie kunnen bedingen. Dat is knap gedaan. De eigenheid van het VIP is ook op meer fronten geborgd. Over de inzet van de gemeentelijke subsidie heeft het VIP nu net zoveel te zeggen als de andere vier organisaties. Daarnaast beoordeelt het college van B en W telkens opnieuw het gezamenlijk ingediende plan en de positie van het VIP daarin. Het is vooral dus een bestuurlijke wijziging: voor de coördinatoren en voor de vrijwilligers verandert er niets of weinig.

 

Hulpvraag

Het afgelopen jaar was er veel scepsis over de samenwerkingsovereenkomst. De PvdA heeft hierbij altijd als uitgangspunt gehanteerd dat het gaat om de mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk te helpen.  En voor het behoud van een positie voor het VIP waarin die hulp geboden kan blijven worden en de vrijwilliger zich gewaardeerd voelt.

 

Betere positie

Wel zien we dat de kritiek van VIP zelf en het  door hen gevraagde uitstell om tot ondertekening over te kunnen gaan, hebben geleid tot een beter resultaat met een betere positie voor het VIP.  En daarin kan de PvdA zich zeker vinden.

Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met ons raadslid: [email protected] 06-22972749.