PvdA: Laat jonge mantelzorgers niet in de kou staan!

21 juni 2020

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers dreigt te stoppen

PvdA: Laat jonge mantelzorgers niet in de kou staan!

Stel je bent jong en thuis neem je (deels) de zorg op je van een zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. Dan is het fijn als er iemand is met wie je kunt praten en je zorgen kunt delen; iemand die je steunt en helpt. In Gilze en Rijen is er zo iemand: een mantelzorgconsulente speciaal voor jonge mantelzorgers, gesubsidieerd door de gemeente. Door bezuinigingsvoorstellen dreigt deze consulente echter te verdwijnen. Dat mag niet gebeuren, zo stellen veel inwoners van onze gemeente. De PvdA is het met hen eens en dient daarom een motie in bij de behandeling van de perspectiefnota om de ondersteuning specifiek gericht op jonge mantelzorgers te behouden.

 

Pilot De Jonge Mantelzorger

In het voorjaar van 2019 is de pilot De Jonge Mantelzorger van start gegaan. Op veel plaatsen in ons land ontstonden initiatieven ter ondersteuning van jonge mantelzorgers. Ook in Gilze en Rijen zijn veel jonge mantelzorgers en hun ondersteuning vergt een specifieke aanpak. In goed overleg tussen het Lokaal Steunpunt Mantelzorg Gilze en Rijen (LSM) en de gemeente alle reden een mantelzorgconsulente voor 16 uur in de week in te zetten via ContourdeTwern gesubsidieerd door de gemeente. Zij begeleidt inmiddels al veel jonge mantelzorgers en deze jonge mantelzorgers zijn zeer tevreden met de ondersteuning die zij krijgen. Kortom: een groot succes!

Subsidie stopzetten

In de perspectiefnota is er door het college gekeken naar mogelijkheden om te bezuinigen. Eén van de voorstellen is om de subsidie voor de pilot De Jonge Mantelzorger per 1 januari 2021 stop te zetten. Een succesvolle aanpak wordt dan abrupt stop gezet! De specifieke ondersteuning voor jonge mantelzorgers die zij juist zo hard nodig hebben, vervalt.

Motie

De PvdA zal daarom een motie indienen om ook na 2020 de specifieke ondersteuning voor jonge mantelzorgers in onze gemeente te behouden. Gemeenteraadslid PvdA Marielle Doremalen: “Wij vragen het college om in gesprek te gaan met het Lokaal Steunpunt Mantelzorg en ContourdeTwern om samen te kijken naar het in standhouden van de huidige kwaliteit van ondersteuning aan jonge mantelzorgers. De PvdA ziet graag dat bij de begroting 2021 het college met een voorstel daartoe komt. Zo kunnen jonge mantelzorgers in onze gemeente blijven rekenen op hulp en ondersteuning”.

Zichtbaar betrokken

De PvdA Gilze en Rijen is een partij die zichtbaar betrokken is bij alle inwoners van Gilze en Rijen. Hebt u een vraag of klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met Marielle Doremalen, [email protected] 06-44213664, Peter von Meijenfeldt, [email protected] 06-53254002, of via de website gilzerijen.pvda.nl