PvdA: meer kansen voor langdurig werkzoekenden

26 maart 2023

Verbeterde samenwerking met de Diamantgroep

PvdA: meer kansen voor langdurig werkzoekenden

 

De gemeente start met de Diamantgroep een pilot (proef) om mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen naar werk. De Diamantgroep was voorheen een traditionele sociale werkplaats, maar is overgestapt naar een ontwikkel- en werkbedrijf waarin het ontwikkelen en begeleiden van de mensen naar werk centraal staat. Om dat extra kracht te geven gaan gemeente en Diamantgroep samenwerken in deze speciale pilot.

 

De participatiewet

Dat het slecht lukt om mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ aan het werk te krijgen weten we al sinds de evaluatie van de participatiewet in 2019. In de praktijk bleek toen al dat mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt toch nog erg slecht aan werk kunnen komen. Het gevolg was dat er een groep was die met de nieuwe regeling vaak in een uitzichtloze bijstandssituatie belandde en zo van de regen in de drup kwam. Volgende stappen lukken alleen met samenwerking tussen alle partijen: de Diamantgroep kan begeleiding bieden, maar is voor succes heel afhankelijk van de gemeenten.

 

Pilot 460

Aan dat succes gaan de ABG-gemeenten, waar Gilze en Rijen deel van uitmaakt, werken in een pilot, genaamd ‘Pilot 460’ met een geselecteerde groep mensen. Het doel van dit project is om de afstand tussen de Diamantgroep en de gemeente kleiner te maken en het werkaanbod van de Diamantgroep beter te laten aansluiten bij de groep die op dit moment de grootste afstand tot de arbeidsmarkt heeft. In de praktijk betekent het dat de gemeente samen met de Diamantgroep de mensen uit die groep beter leert kennen om van daaruit te bepalen wat de werkplek nodig heeft en wat de mensen nodig hebben aan bijvoorbeeld begeleiding. Ook bevordert een goede samenwerking met de Diamantgroep een beter gebruik van het lokaal aanbod aan ontwikkelgerichte dagbesteding. De PvdA gaat deze pilot nauwlettend volgen omdat wij er hoge verwachtingen van hebben.

Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met ons raadslid: [email protected] 06-22972749.