5 juni 2023

PvdA: neem buurt mee met de integratie van asielzoekers

PvdA: neem buurt mee met de integratie van asielzoekers

 

Met de nieuwe Wet inburgering die op 1 januari 2022 in werking is getreden moeten statushouders sneller en beter integreren. Die nieuwe wet maakt de gemeenten verantwoordelijk voor ‘inburgeraars’. De filosofie is dat gemeentelijke coördinatie sneller werkt dan landelijke coördinatie. Een belangrijk doel van die wet is dat inburgeraars zo snel mogelijk meedoen in Nederland, de taal leren en zo snel mogelijk werk vinden.

 

 

Vroegtijdige inburgering

Vroegtijdige inburgering houdt in dat iemand al start met inburgeren voordat er gehuisvest is. Voor die inburgering is een programma waarbij alle instanties de ondersteuning aan de inburgeraar met elkaar afstemmen. De inburgeraar is voor de inburgering al in de regio geplaatst (in AZC Oisterwijk). Er is een korte afstand nodig zodat gemeente en inburgeraar elkaar makkelijk leren kennen.

 

Voordelen

De PvdA was woensdag 24 mei aanwezig bij de Regio Hart van Brabant om de evaluatie van de nieuwe wet inburgering aan te horen. De eerste resultaten zijn goed, maar door de grote toestroom én door de grote diversiteit aan mensen, liggen prioriteiten nog te vaak ergens anders dan vroege inburgering. De aanpak heeft aan alle kanten voordelen. Ten eerste zitten de inburgeraars niet doelloos in het azc, maar kunnen al beginnen met hun leven op te bouwen. Erg belangrijk ook omdat de wachttijd voor een woning groot is.

 

Betrek de buurt erbij
De PvdA wil dat de gemeente een stapje extra doet voor de inburgering. Dat is het betrekken van de buurt bij de inburgering. De statushouders en de buurt zijn altijd welwillend, maar er is natuurlijk vaak sprake van een taal- en cultuurbarrière. Hoe mooi kan het voor iedereen zijn als we de buurt erbij betrekken zodat niet alleen de statushouder aansluit bij de buurt maar de buurt ook bij de statushouder.

 

Vragen?

Op 7 juni brengt Clementine Vervaet, commissielid namens PvdA dit aspect aan de orde. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met Clementine: [email protected] tel. 06-44686722, of met ons raadslid: [email protected] 06-22972749.