PvdA: participatie Omgevingswet goed regelen

17 december 2023

Aanvragen voor (bouw)vergunningen makkelijker

PvdA: participatie Omgevingswet goed regelen

Afgelopen maandag was de laatste raadsvergadering van 2023. De agenda was voor meer dan de helft gevuld met verordeningen die nog gauw afgehamerd moesten worden. Volgend jaar gaat immers de nieuwe Omgevingswet in en daar moeten ze onderdeel van worden. De Omgevingswet is een nieuwe wet die tientallen wetten gaat bundelen om zo veel regelgeving eenvoudiger te maken.

Vereenvoudiging klinkt heel leuk. Of dat ook werkelijk zo uitpakt weet nog niemand. Bovendien ligt de laatste vereenvoudiging, de toeslagentoekenning, nog zwaar op de maag. Het is maar afwachten wie er van deze vereenvoudiging beter gaat worden: de burger (zoals dat hoort), of juist de (grote) bedrijven. Mogelijk allebei.

Sneller bouwen
Sneller bouwvergunningen krijgen kan leuk zijn voor woningen, maar als je door het Brabantse landschap fietst dan zie je veel enorme logistieke centra. Daar waar we voorheen door een landschap met weiden, rundvee en bomenrijen fietsten, zien we nu mega-dozen met brede aanvoerroutes waar grote vrachtwagens doordenderen. Gaat het bouwen daarvan straks ook sneller? Zodat ons idyllisch Wijkevoort niet in tien jaar maar in vijf jaar is volgeplempt met lelijkheid?

Meer zeggenschap
De bedoeling van de nieuwe omgevingswet is wel dat burgers meer zeggenschap krijgen. DE gemeente moet ruim van tevoren de inwoners (belanghebbenden) betrekken bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit. De raad moet dan duidelijke kaders aan geven. Als raad zullen we dus heel goed moeten gaan nadenken over wat voor soort omgeving we hier willen. Ook geeft de raad dan aan wat ze aan participatie overlaat aan de inwoners. De PvdA zal zich hier in het nieuwe jaar met nadruk voor inzetten.

Daarbij wensen wij u voor nu fijne feestdagen, een gezellige en veilige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2024. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: [email protected] 06-22972749.