PvdA tegen verhoging afvalstoffenheffing  

10 september 2019

Eerst mogelijkheden voor kostenbesparing inzetten

PvdA tegen verhoging afvalstoffenheffing

 

Vorige week heeft De PvdA Gilze en Rijen in het Weekblad gewezen op de forse ophoging van de woonlasten die de inwoners van Gilze en Rijen te wachten staat in 2020. Dit op basis van de onlangs door het college van VVD, CDA, Gemeentebelang en Kern75 gepresenteerde financiële vooruitzichten voor 2020. De PvdA meent dat de geraamde tekorten ook op andere wijze kunnen worden opgevangen. Dit geldt zeker voor de voorgestelde ophoging van het vastrecht voor de afvalstoffenverwijdering.

 

Vastrecht afvalstoffenheffing stijgt met 66 euro

In de voorlopige voorstellen van wethouder Vermorken (VVD) om de voor 2020 geraamde tekorten op de begroting op te vangen, stijgt o.a. het vastrecht voor de afvalstoffenreiniging van € 79,08 naar € 145,08. Dit betekent een verhoging met maar liefst 83,5%.

Dit wordt veroorzaakt doordat de vaste  kosten van de afvalverwijdering 1,3 miljoen euro bedragen, terwijl de inkomsten van het vastrecht slechts € 850.000,- zijn. Dergelijke forse jaarlijkse tekorten werden in 2017 door het college niet voorzien toen de raad instemde met het zogenaamde ‘Anders inzamelen’ van de afvalstoffen.

Een eerder aangelegde begrotingsreserve voor afvalstoffen is in de loop van dit jaar uitgeput geraakt en biedt dus geen soelaas voor het opvangen van tekorten.

 

Tekorten stapelen zich op

Het in 2017 door de gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet van ruim 1 miljoen euro voor de omschakeling van de afvalverwijdering naar ‘Anders inzamelen’ bleek in februari 2019 al overschreden te zijn met een bedrag van € 602.000,-. Met wat plussen en minnen kon deze overschrijding teruggebracht worden tot € 270.000,-. Voor 2019 wordt op dit moment een tekort geraamd van maar liefst € 787.000,-. Dit terwijl de gemeenteraad eerder een bedrag van € 434.000,- werd voorgehouden. Om het tot en met het jaar 2023 geraamde tekort van ruim 2,7 miljoen euro op de afvalstoffenreiniging op te vangen, wordt nu dus voorgesteld om het jaarlijkse vastrecht per huishouden te verhogen met 66 euro.

 

Evaluatie nodig van afvalstoffenbeleid en kostenontwikkeling

Een verhoging van de afvalstoffenheffing lijkt onvermijdelijk om de oplopende kosten van afvalverwijdering op te kunnen vangen. Er zijn echter nog diverse mogelijkheden om op die kosten te besparen. De PvdA ziet daartoe zeker mogelijkheden en vindt dat het komend jaar gebruik moet worden om die mogelijkheden te benutten en in te voeren. En niet eerst een onbehoorlijk hoge verhoging van het vastrecht op te leggen aan de inwoners.

De PvdA vindt dat de huidige aanpak van de reiniging en de hieraan verbonden kostenmoet worden geëvalueerd. Een eventuele verhoging van het vastrecht zal daarna bezien moeten worden aan de hand van kostenbesparende maatregelen. Het geraamde tekort voor 2020 zal op een andere wijze moeten worden gedekt. In de gemeenteraad zal de PvdA hiervoor een voorstel indienen.

Zichtbaar betrokken

De PvdA Gilze en Rijen is een partij die zichtbaar betrokken is bij alle inwoners van Gilze en Rijen. Heeft u een vraag, klacht, idee of wilt u iets anders kwijt? Neem dan gerust contact op met

Marielle Doremalen, [email protected] 06-44213664, Peter von Meijenfeldt, [email protected] 06-53254002, of via de website gilzerijen.pvda.nl