28 oktober 2022

PvdA traditiegetrouw op de Jaarmarkt in Rijen dit keer met aandacht voor de energielasten

PvdA traditiegetrouw op de Jaarmarkt in Rijen dit keer met aandacht voor de energielasten

‘Hoe komt u de winter door’? De centrale vraag van de PvdA op de Jaarmarkt vanwege de explosieve stijging van de energielasten. De winter staat voor de deur en dan gaat het gasgebruik pieken en daarmee de stookkosten. Gelukkig nogal wat mensen vertelden dat de energielasten vanwege een (langjarig) contract nog meevallen. Echter ook grote zorgen bij de mensen met een variabel contract. Opvallend was dat voor velen de gemeentelijke energietoeslag van 1300 euro (nog) een groot vraagteken was.

 

Energietoeslag van 1300 euro

Ongeveer tweederde van de mensen heeft een variabel contract. En de gasprijs stijgt nog steeds de pan uit, ondanks de recente lichte daling. Juist daarom bracht de PvdA de gemeentelijke energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een lag inkomen aan te vragen vóór 1 januari 2023 onder de aandacht. Nogal wat (oudere) mensen wisten eigenlijk niet of ze daarvoor nu wel of niet in aanmerking komen, laten bijvoorbeeld hun kinderen daar nog naar kijken, of ‘dachten’ daar toch niet voor in aanmerking te komen. Onder de noemer ‘niet geschoten is altijd mis’ zijn zij aangemoedigd een aanvraag in te dienen of bij twijfel de gemeente te bellen, tel. 14-0161.

 

Omgekapte boom

Maar de gesprekken sprongen ook alle kanten op. De energievraag leidde vaak tot geanimeerde en rijke gesprekken over aanpalende onderwerpen. Als je zo in gesprek bent, dwaal je al gauw af van energie, naar duurzaamheid, de tweedeling in de samenleving en, verassend vaak, naar het kappen van bomen. De omgekapte boom zit ons ook behoorlijk dwars, lijkt het wel. De zeer warme najaarszon attendeerde ons natuurlijk wel op de afwezigheid van bomenschaduw.

 

Groeiende onvrede

Zo kregen we mee dat de gestegen energieprijs een ‘onderdeel’ is van de groeiende  onvrede en het verlies aan vertrouwen in de overheid. De bomenkap dus, maar zeker ook het verschil tussen arm en rijk en de achterblijvende lonen bij de sterk gestegen prijzen voor de boodschappen tegenover woekerwinsten door bedrijven.

 

Meer informatie

En dat op een zonovergoten Jaarmarkt in oktober waarbij de gaskachel gelukkig uit kon blijven. Gelukkig hierdoor nog veel blije gezichten, maar voor de PvdA in Gilze en Rijen een belangrijk signaal om nog meer op te komen voor mensen die in de knel komen.

Kijk ook voor meer informatie ook op gilzerijen.pvda.nl en op sociale media. Of mail of bel met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749