PvdA: vaart maken met huizen toewijzen aan eigen inwoners

19 september 2022

PvdA: vaart maken met huizen toewijzen aan eigen inwoners

Deze week kondigde het kabinet aan dat vanaf volgend jaar de helft van alle woningen die vrijkomen mag toewijzen aan eigen inwoners. Dat is een prachtige wet die wat PvdA betreft zo snel mogelijk omgezet moet worden naar gemeentelijk beleid en aar het toewijzingsbeleid van Leystromen.

 

De nieuwe wet houdt in dat de helft van alle koopwoningen (tot de grens van de Nationale Hypotheekgarantie) en om de helft van de vrijkomende woningen (sociale huur én goedkope koop) toe te wijzen aan eigen inwoners. Een nobel gebaar van minister de Jonge, maar het is rijkelijk laat en de vraag is of de schade van al die jaren neoliberaal beleid nog wel te herstellen valt.

 

Toewijzingsbeleid

Dat van die huurwoningen mocht trouwens al lang. Maar dat deden we niet en geloof maar niet dat die nieuwe wet ons dat makkelijker maakt. Leystromen is daar namelijk zelf voor verantwoordelijk en alleen via prestatie-afspraken kan de gemeente beleefd aan Leystromen vragen dat op nemen in haar toewijzingsbeleid. Het is de vraag of dat gebeurt: de huurderscommissie en de raad van toezicht moeten er dan nog mee instemmen. Wat kan de gemeente dan nog? Oh ja, een ‘huisvestingsverordening’. Dat is in grote steden gebruikelijk maar voor een gemeente als Gilze en Rijen is dat wel heel erg veel rompslomp.

 

Lokale sjeu

Maar toch moet dat toewijzingsbeleid wat PvdA betreft snel geregeld worden. Als je lokale samenhang wilt dan moet je mensen wel langdurig binden aan je dorp. Een carnavalscultuur, lokale feesten, de barman in de sportkantine: dat moet je met nieuwkomers maar weer opnieuw zien te bouwen. PvdA Gilze en Rijen zal er alles aan doen om woningzoekenden die in Gilze en Rijen willen blijven een reële kans te bieden.

Voor meer informatie: gilzerijen.pvda.nl en op sociale media. Of mail of bel

met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749