PvdA: Van JOP’s naar jongerencentra

26 september 2022

PvdA: Van JOP’s naar jongerencentra

 

Onze gemeente heeft 2 Jongeren Ontmoetings Plekken: twee verbouwde zeecontainers waarin jongeren elkaar kunnen ontmoeten en praten over de eigen onderwerpen, onderwerpen die anderen niets aan gaat. De ene JOP staat in Rijen en de andere in Gilze. Op beide locaties worden de JOP’s goed bezocht. De jongeren zijn tevreden en overlast is er niet of nauwelijks. Waarschijnlijk worden de locaties daarmee definitief.

 

Armzalig

Het is natuurlijk wel prachtig die omgebouwde zeecontainers, maar ook licht armzalig. Degenen waarbij het geheugen al wat langer mee gaat weten dat het ooit anders was. Ooit had ‘de jeugd de toekomst’. De samenleving als daarop ingericht en iedereen vond dat normaal. Een jeugdsoos en kroegen voor pubers en jongvolwassenen en een zeskamp voor de groep daaronder. Een zeecontainer contrasteert wel erg.

 

Volwaardige jongerencentra

En waarom is dat allemaal? Komt dat omdat het aantal te klein is? Maar waarschijnlijk toch veel meer dan twee gevulde zeecontainers, toch. Daarom pleit de PvdA om serieus werk te maken om jongeren de plaats te geven die ze verdienen. Het zou daarom mooi zijn als er volwaardige jongerencentra komen. Plaatsen voor en door jongeren; waar ze zich ook thuis voelen; waar ze samen kunnen filosoferen over hun toekomst die tevens onze toekomst is.

Echt open huizen voor de jeugd.

 

Amper open

Die hebben we wel. Maar het is allemaal wel minimaal. Jongerencentrum A16 in Rijen, bijvoorbeeld, is amper open en geopend op tijdstippen dat jongeren naar school zijn. Praktisch en goedkoop, maar niet enorm doelmatig. Dat moet echt anders. Het wordt dus tijd dat de jeugd faciliteiten krijgt die de ouderen van nu in hun tijd ook hadden. Een ontmoetingsplek voor echt alle jongeren in de gemeente, waarin zij de samenleving van morgen kunnen doorspreken.

 

Draagvlak voor de jeugd

Het is niet slecht, die zeecontainers. Net als de skatebanen niet. De conclusie is dan dat er draagvlak is voor de jeugd. Maar nu nog even doorzetten voor volwaardige jongerencentra. Voor meer informatie: gilzerijen.pvda.nl en op sociale media. Of mail of bel met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749