PvdA voor 30 km/u binnen de bebouwde kommen en over kunst in het centrum van Gilze

6 februari 2022

 

PvdA voor 30 km/u binnen de bebouwde kommen en over kunst in het centrum van Gilze

Tijdens de raadsvergadering op maandag 31 januari werd er gesproken over de realisatie van kunst in het parkdeel van het centrumplan in Gilze. Daarnaast diende de PvdA een motie in om 30 km per uur de maximumsnelheid te maken en om fietsers en voetgangers in de voorrang te plaatsen binnen de bebouwde kommen.

 

Verkeersveiligheid op één

De PvdA Gilze en Rijen heeft de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers hoog in het vaandel staan. Als de maximumsnelheid voor auto’s binnen de bebouwde kommen overal zou worden teruggebracht naar 30 km per uur, verhoogt dit naar verwachting de veiligheid van fietsers en voetgangers. Denk hierbij aan onze senioren, maar ook aan onze kinderen die op de fiets of te voet naar school gaan. De PvdA Gilze en Rijen stimuleert fietsen en wandelen om de verkeersveiligheid te vergroten én om milieuoverwegingen. Fietsen en wandelen bevordert de gezondheid.

Voorrang voor fietsers en voetgangers

Daarom is het goed om fietsers en voetgangers binnen de bebouwde kommen overal in de voorrang te plaatsen. De PvdA Gilze en Rijen diende een motie in met het verzoek aan het college om 30 km per uur de maximumsnelheid te maken binnen de bebouwde kommen en om fietsers en voetgangers binnen de bebouwde kommen in de voorrang te plaatsen. Helaas was er geen meerderheid hiervoor. Kern75, CDA en VVD stemden tegen deze veiligheidsmaatregel.

Kunst parkdeel Centrumplan Gilze

Reeds lange tijd wordt er gesproken over de realisatie van ‘Land Art’ in het parkdeel van het Centrumplan Gilze. De realisatie liep fors vertraging op en de kosten vallen hoger uit. Het voorstel van het college is om de extra kosten te dekken uit het cultuurfonds. Hierdoor blijft er nauwelijks geld over in dit cultuurfonds.

PvdA motie aangenomen

De PvdA Gilze en Rijen vroeg per motie om dit cultuurfonds versneld aan te vullen. Daarnaast zijn er zorgen onder de bewoners van het parkdeel en hebben zij eigen ideeën. In de motie stond ook de opdracht aan de wethouder om snel met de bewoners in gesprek te gaan over hun zorgen en om te kijken of (een deel van) hun ideeën kan worden meegenomen. De motie werd door alle partijen in de raad gesteund.