PvdA wil eerder kwijtschelding gemeentelijke belasting

30 januari 2023

PvdA wil eerder kwijtschelding gemeentelijke belasting

Vorig jaar hebben gemeentes meer mogelijkheden gekregen om mensen met een laag inkomen en een beperkt spaarsaldo gemeentelijke belastingen kwijt te kunnen schelden. Dat is voor die groep een enorme verlichting: met een laag inkomen én een laag spaarsaldo, kom je zomaar in de schulden te zitten. Over de toepassing hiervan heeft de PvdA vragen gesteld aan het college.

 

Mensen met een heel laag inkomen en weinig spaargeld kunnen in aanmerking komen voor het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. In Nederland is er de laatste 15 jaar een woud ontstaan van toeslagen, aftrekposten, ondersteunende maatregelen, enz. teneinde zeker te stellen dat ook mensen met een laag inkomen een bestaansminimum, oftewel een sociaal minimum hebben om van te kunnen leven. Ooit ging dat gewoon via het salarisstrookje of de uitkering.

 

Een hoger spaarbedrag

Het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen (rioolheffing, afvalstoffenheffing) is dan een goede maatregel. Op dit moment komen mensen met een laag inkomen pas in aanmerking bij een heel laag spaarsaldo (zie site gemeente). Sinds vorig jaar mag er wettelijk een hoger spaarbedrag zijn om toch in aanmerking te komen. De gemeente is daar niet toe verplicht, maar het mag wel en onze gemeente lijkt die ruimte (nog) niet benut te hebben.

 

Voorkom juist schulden!

Je moet juist mensen met een laag inkomen stimuleren extra spaargeld achter de hand te houden.  Zelfs met weinig spaargeld én een laag inkomen kom je al in de schulden als de wasmachine en de koelkast gelijktijdig stuk gaan. Dit is reden om als PvdA vragen te stellen hoe het hier precies in elkaar zit en wat we gaan doen om mensen met een laag inkomen beter te ondersteunen. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749.