PvdA: zorgen over huisvesting van de huisartsen in Rijen

9 oktober 2022

PvdA: zorgen over huisvesting van de huisartsen in Rijen

De huisartsen in Rijen zijn te klein behuisd. In een gezamenlijke brief hebben de huisartsen hun zorgen geuit over een krap wordende huisvesting. Op de locatie Anne Frankpleinen groeien ze uit hun jasje, maar ook de overige praktijken komen in de klem. Al twee jaar lang praten zij met het college over een oplossing. Als dat niet lukt, dan komt er een moment dat nieuwe inwoners niet meer ingeschreven kunnen worden en als passant beschouwd worden. Tja, dat wil je toch ook niet.

 

Meer mensen, meer huisartsen

Vlak voor de vakantieperiode hebben veel huisartsen (ook uit onze gemeente) gedemonstreerd: ‘voor iedereen een huisarts’. Er spelen serieuze problemen in de huisartsenzorg. Door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe; ook hier speelt het arbeidsmarktvraagstuk: vindt maar eens goede opvolgers. Ook: meer mensen, meer huisartsen. Denk even aan de komende uitbreiding in Rijen met Tussen de Leijen.

Volgens de huisartsen zelf moet de zorgtijd per patiënt omhoog en dat wordt zeker door de PvdA onderschreven!

 

Goede huisartsenzorg in het geding

De huisartsen geven zelf aan dat ‘de huisvestingsproblematiek momenteel het belangrijkste risico voor de continuïteit van een goede huisartsenzorg is’. Een nieuw (klein) gebouw in Rijen is geen optie. Spreiding van huisartsenzorg over verschillende locaties staat haaks op de ontwikkelingen. De landelijke politiek en de verzekeraars willen dat een deel van het huisartsenwerk naar meer praktijkondersteuners gaat. Voor de patiënt is het prima om bij zo’n gespecialiseerde praktijkondersteuner te komen; maar dan is een groter gebouw wel handig.

 

Gezondheidscentrum

Een tijd geleden zaten huisartsen nog in een praktijk aan huis. Heel persoonlijk en vertrouwd natuurlijk. Maar nu is dat niet meer van deze tijd. Een gezondheidscentrum is ook in Rijen pure noodzaak. Zie het gezondheidscentrum De Flair in Gilze! Professioneler zoals het hoort en met de demografische ontwikkelingen niet meer te vermijden. Prioriteit hiervoor is noodzakelijk om te beginnen met het gemeentelijk faciliteren van een goede locatie.

 

Voor meer informatie: gilzerijen.pvda.nl en op sociale media. Of mail of bel met onze raadsleden: [email protected] 06-26117404 of [email protected] 06-22972749